Συμπτώματα της εγκύου

Από την στιγμή που το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα, αρχίζουν να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας. Πρώτη η μήτρα και στη συνέχεια όλα σας τα όργανα εργάζονται εντατικά με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του εμβρύου που μεγαλώνει.

Η πρώτη αλλαγή που θα διαπιστώσετε στο σώμα σας είναι η διόγκωση των μαστών, γιατί τα οιστρογόνα επιδρούν στους γαλακτοφόρους πόρους. Είναι, επίσης, πολύ ευαίσθητοι όταν τους αγγίζετε.

Μόλις εμφυτευτεί το κύημα στη μήτρα, απελευθερώνει ουσίες που προκαλούν τη διακοπή της περιόδου και προετοιμάζουν το σώμα σας για την επερχόμενη εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές που παρατηρείτε μέρα με τη μέρα στο σώμα σας οφείλονται στην επίδραση διάφορων ορμονών που εκκρίνονται από τους αδένες, τις ωοθήκες και τον πλακούντα σας.

Η έντονη ορμονική δραστηριότητα σας επηρεάζει με ποικίλους τρόπους. Ενδεχομένως να γίνετε κυκλοθυμική και συναισθηματικά ευάλωτη ή να νιώθετε αποστροφή για κάποιες οσμές και τροφές που πριν λατρεύατε. Η καταπόνηση των ζωτικών σας οργάνων πιθανόν να σας προκαλέσει κατατονία, κόπωση ή υπνηλία, πτώση της πίεσης και τάσεις λιποθυμίας.

Η «πρωινή αδιαθεσία», που εκδηλώνεται με ναυτία, τάσεις εμετού και ανορεξία, είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μπορεί να την αισθανθείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, κυρίως αν είστε κουρασμένη ή νηστική. Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα σας θα βρίσκει μια νέα ορμονική ισορροπία, τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρούν.

Το τέλος του πρώτου τριμήνου πιθανόν να σας βρει εξουθενωμένη, σωματικά και ψυχικά.

Τις πρώτες 12 εβδομάδες, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι εμφανείς, περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Στο δεύτερο τρίμηνο, την 13η με 25η εβδομάδα, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, η κοιλιά σας θα στρογγυλεύει και θα προβάλλει προς τα έξω. Η περιφέρεια της μέσης χάνεται και είναι η κατάλληλη εποχή να προμηθευτείτε την γκαρνταρόμπα που θα εξασφαλίζει άνεση στις κινήσεις σας. Μέρα με τη μέρα, ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται, οπότε νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γαλήνη, ενώ χάρη στις ορμόνες της εγκυμοσύνης δείχνετε πιο λαμπερή. Για πρώτη φορά επίσης θα «ακούσετε» το έμβρυο. Κάθε σκίρτημα από δω και πέρα θα σας πλημμυρίζει με χαρά. Είναι, ομολογουμένως, η πιο ευχάριστη περίοδος της εγκυμοσύνης σας. Από την 20η εβδομάδα, οι θηλές γίνονται υπερευαίσθητες, καθώς προετοιμάζονται για τον θηλασμό και οι μαστοί σας βαραίνουν υπερβολικά. Είναι πια απαραίτητο να αποκτήσετε ένα καλό βαμβακερό στηθόδεσμο.

Στο τρίτο τρίμηνο, από την 26η εβδομάδα ως τον τοκετό, θα έχετε βαρύνει αρκετά. Έχετε μπει αισίως στην τελική τροχιά της εγκυμοσύνης σας και βιώνετε πλήθος από αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μία αδημονείτε να κλείσετε στην αγκαλιά σας το νεογνό και από την άλλη σας βασανίζουν ενδεχομένως φόβοι για τον επερχόμενο τοκετό, την υγεία του παιδιού σας και την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε με επιτυχία στο νέο ρόλο της μητέρας. Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, μπορεί να σας πιάσει ξαφνική επιθυμία να τακτοποιήσετε διάφορες εκκρεμότητες, κυρίως να προετοιμάσετε το σπίτι και το δωμάτιο του νεογνού για την υποδοχή του νέου μέλους της οικογένειας. Είναι προτιμότερο όμως να εξοικονομήσετε τα αποθέματα της ενέργειάς σας που θα σας φανούν πολύτιμα στον τοκετό. Ηρεμήστε, χαλαρώστε και απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας καθώς, μετά τη γέννα, όλη σας η ενεργητικότητα θα διοχετεύεται, μέρα-νύχτα, στο μωρό σας. Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το βάρος της μήτρας θα σας κάνει πιο δυσκίνητη, ενώ η χαλάρωση των συνδετικών ιστών της λεκάνης θα σας προκαλεί συχνούς πόνους στη μέση και στην πλάτη. Πριν από το τέρμα της εγκυμοσύνης, η μήτρα κατεβαίνει χαμηλά στη λεκάνη και ασκεί πάλι πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνοουρία. Προς το τέλος, μπορεί να νιώσετε ελάττωση της δραστηριότητας του εμβρύου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, γιατί ο διαθέσιμος χώρος του στη μήτρα έχει περιοριστεί. Αν όμως η παύση είναι απότομη και παρατεταμένη, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Το βάρος σας

Στο σύνολο της εγκυμοσύνης, το μέσο βάρος μιας εγκύου αυξάνεται κατά περίπου 12 κιλά. Από αυτά, το ένα τρίτο, 4,5 κιλά περίπου, αναλογεί στο βάρος του εμβρύου, του πλακούντα και του αμνιακού υγρού. Η μήτρα ζυγίζει 1 κιλό και οι μαστοί 400γρ. Τα υπόλοιπα 6 κιλά προέρχονται από την κατακράτηση υγρών και την εναπόθεση λίπους στο σώμα.