Περίοδοι στην ζωή μιας γυναίκας

Εφηβεία (11-17 ετών)

Η περίοδος της πλαστικής ωραιότητας. Αύξηση της τριχοφυΐας στο εφηβαίο και τη μασχάλη, αύξηση των μαστών, έναρξη της περιόδου (11-15 έτη), ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού.  Κάθε έφηβη στην οποία δεν έχει εμφανιστεί περίοδος μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας της, θα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο για να αποκλειστούν πιθανές παθολογικές καταστάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την αμηνόρροια.  Ακόμη, πρέπει να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τα νέα κορίτσια με μεγάλες διαταραχές της περιόδου και με μηνορραγίες.

Στην εποχή μας, η έναρξη των σεξουαλικών επαφών γίνεται σε ηλικίες μικρότερες απ’ ότι μερικά χρόνια πριν.  Είναι σημαντικό τα νέα κορίτσια να έχουν πληροφορηθεί πριν από την 1η τους σεξουαλική επαφή για τους κινδύνους που αυτή μπορεί να ελλοχεύει, όπως είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(AIDS, Ηπατίτιδα B και C, Κονδυλώματα κλπ.) και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ακόμη, καλό θα ήταν να έχουν πληροφορηθεί για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο οποίο θα πρέπει όλα τα νέα κορίτσια να έχουν υποβληθεί πριν από την 1η τους σεξουαλική επαφή.

Κάθε γυναίκα μέσα στον χρόνο μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή πρέπει να υποβάλλεται σε γυναικολογικό έλεγχο.  Μην διστάσετε να ενημερώσετε τον ιατρό σας ότι είναι η πρώτη σας επίσκεψη στον γυναικολόγο.  Είναι φυσικό η πρώτη φορά να σας προκαλεί φόβο και πιθανόν ντροπή.  Ο ιατρός σας θα σας καθησυχάσει, θα σας ενημερώσει και η επίσκεψη θα είναι λιγότερο ενοχλητική απ’ ότι στον Παθολόγο ή τον Οδοντίατρο.

Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που θα σας υποβάλλουν ο ιατρός ή η μαία του και που αφορούν το ιατρικό και κληρονομικό σας ιστορικό.  Η σωστή πληροφόρηση του ιατρού διευκολύνει τόσο τον ίδιο όσο και εσάς στην ορθότερη αντιμετώπιση της περίπτωσής σας.

Μια πλήρης γυναικολογική εξέταση, θα πρέπει να περιλαμβάνει test Παπανικολάου, γυναικολογική εξέταση, ψηλάφηση μαστών, υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, καθώς και υπερηχογράφημα μαστών και κολποσκόπηση όταν ο ιατρός τα κρίνει απαραίτητα.

Ενηλικίωση (18-45 ετών)

Τελεία ακμή του σώματος έως το 30ο έτος, σταθεροποίηση της περιόδου, περίσσεια λίπους, εμφανείς φυσιολογικές πτυχές-καμπύλες, έναρξη σεξουαλικών επαφών, εγκυμοσύνη.  Σαράντα έτη και άνω ηλικία της ωριμότητας, πιθανή αύξηση του βάρους, έναρξη έκπτωσης ωοθηκικής λειτουργίας, έναρξη ρυτίδων, μέτρια πάχυνση της κοιλιάς, ανάδειξη φλεβών.

Κλιμακτήριος (45-52 ετών)

Διαταραχές περιόδου, αραιομηνόρροια,  μηνορραγίες,  απώλεια σταδιακά της ωραίας χροιάς και πτυχής του δέρματος.

Εμμηνόπαυση (53 ετών και άνω)

Παύση της περιόδου, συναισθηματικές διαταραχές, απώλεια πυκνότητας των οστών, ξηρή και εύθραυστη επιδερμίδα, ξηρότητα στον κόλπο, δυσπαρεύνεια.

Γήρας (62 ετών και άνω)

Επαύξηση των φαινομένων της 4ης περιόδου, ελάττωση του βάρους στους ισχνούς τύπους, μείωση του αναστήματος, ως και της εξάλειψης του λίπους, εγκατεστημένη οστεοπόρωση.