Γιατί πρέπει να φυλάγονται τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό;

//Γιατί πρέπει να φυλάγονται τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό;

Γιατί πρέπει να φυλάγονται τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό;

Ο πολύτιμος ρόλος των αιμοποιητικών και βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου και η σημασία του να αξιοποιούνται σωστά από τους γονείς του νεογέννητου.

Από τα βασικά δομικά στοιχεία που δημιουργούν όλα τα κύτταρα του σώματός μας, τα αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου, έχουν πραγματικά πολύτιμο ρόλο. Καθώς  έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται σε άλλους τύπους κυττάρων και ιστών, έχουν επίσης τη δυνατότητα  να αυτοανανεώνονται, να επισκευάζουν και να αναπληρώνουν άλλα κύτταρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μπορούν να δώσουν λύση σε μελλοντικά προβλήματα υγείας του ατόμου και των συμβατών με αυτά συγγενικών προσώπων από το οποίο προέρχονται.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μία από τις κύριες πηγές αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε θεραπείες ασθενειών του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, είναι το αίμα του ομφάλιου λώρου.  Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε διάφορους ιστούς του ανθρώπινου σώματος –και μεταξύ αυτών και ο ιστός του ομφάλιου λώρου-, έχουν θετικά αποτελέσματα στην αναγεννητική ιατρική και την ανάπλαση ιστών (οστά, χόνδροι, τένοντες, κ.α.). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Γιατί πρέπει να φυλάσσονται

Πέρα από τα θεραπευτικά αποτελέσματα που προσφέρουν όταν χρησιμοποιούνται ξεχωριστά, έχει αποδειχθεί κλινικά ότι η συνδυαστική χρήση τους συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως οι κακοήθειες του αιμοποιητικού και λεμφικού συστήματος, οι ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι μεταβολικές διαταραχές, οι αιμοσφαιρινοπάθειες αλλά και ορισμένες περιπτώσεις συμπαγών όγκων. Αντικείμενο εντατικής έρευνας, οι θεραπευτικές δυνατότητες των κυττάρων έχουν οδηγήσει μετά κλινικές δοκιμές στην περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων τους στη θεραπεία μη ιάσιμων μέχρι σήμερα ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinsonη, η ανάπλαση οστών, η πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η διαδικασία

Το πρώτο βήμα αφορά στην επεξεργασία του δείγματος των αιμοποιητικών και μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων μετά τον τοκετό και η οποία, πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 72 ώρες . Στην πλειονότητά τους, τα  δείγματα επεξεργάζονται συνήθως μέσα σε 48 ώρες. Αφού επιλεγούν τα κατάλληλα προς φύλαξη κύτταρα με βάση την ποιότητά τους, το δεύτερο βήμα της διαδικασίας αφορά στη συντήρηση του δείγματος σε κατάλληλες συνθήκες μέχρι την τελική επεξεργασία του ενώ το τρίτο και τελευταίο βήμα, την αποθήκευσή του για την όποια μελλοντική χρήση του.

Οι εξετάσεις

Όπως προαναφέραμε, το κάθε δείγμα πρέπει να ελέγχεται ποιοτικά και μέρος αυτού του ελέγχου αποτελούν και οι εξετάσεις από το αίμα της μητέρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει κάποια επιμόλυνση η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί και στο δείγμα.  Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούν οι Τράπεζες Ανθρωπίνων Ιστών, ο ιολογικός έλεγχος του μητρικού αίματος κατά τη χρονική περίοδο του τοκετού και ο επαναληπτικός έλεγχος με τη συμπλήρωση 6 μηνών από τον τοκετό, διασφαλίζουν 100% την καταλληλότητα του δείγματος για μεταμόσχευση.

Οι τράπεζες φύλαξης

Το 2004 ξεκίνησε να λειτουργεί στη χώρα μας η πρώτη τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων δημόσιας πρόσβασης στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ οι πρώτες ιδιωτικές τράπεζες εμφανίστηκαν ένα χρόνο μετά. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε και μία ακόμη τράπεζα δημόσιας πρόσβασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία χρησιμοποιεί διάφορες κοινωνικές ομάδες, σωματεία, εθελοντές αιμοδότες και φαρμακευτικές εταιρείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δημόσια δωρεά. Η φύλαξη του δείγματος μπορεί να γίνει είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια τράπεζα. Στην πρώτη περίπτωση, το υλικό προορίζεται αποκλειστικά για ιδία χρήση, στη δεύτερη περίπτωση αποτελεί μια πράξη αλτρουϊσμού. Το δείγμα, δεν θα ανήκει πλέον στην οικογένεια του παιδιού δότη και θα είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε ιστοσυμβατό ασθενή το χρειαστεί. Ποιο συγκεκριμένα, η φύλαξη σε πιστοποιημένη ιδιωτική τράπεζα σημαίνει ότι το δείγμα, το οποίο είναι 100% ιστοσυμβατό με το παιδί, ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια του παιδιού και μπορεί να το χρησιμοποιήσει το ίδιο το παιδί ή να το διαθέσει σε κάποιον συγγενή, ανά πάσα στιγμή. Όταν αναζητηθεί συμβατό μόσχευμα σε δημόσια τράπεζα, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί σύντομα και επομένως η διαθεσιμότητά του δεν μπορεί να είναι άμεση. Προκειμένου να αναζητηθεί και να χρησιμοποιηθεί ένα μόσχευμα από δημόσια τράπεζα, θα πρέπει να καταβληθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να διατεθεί προς μεταμόσχευση.  Αντίθετα, στην ιδιωτική τράπεζα το κόστος αυτό είναι μηδενικό.

Συμπέρασμα:

Αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό σε κάθε μέλλοντα γονέα από την περίοδο κιόλας της κύησης, είναι η σημαντικότητα της φύλαξης των αιμοποιητικών και βλαστικών κυττάρων του παιδιού του. Αποτελώντας μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, ο γυναικολόγος-μαιευτήρας θα πρέπει να ενημερώνει τους γονείς για τα οφέλη της ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια οι ίδιοι για το τι θα κάνουν και τι αποφασίσει τι πιστεύει πως είναι καλύτερο για το παιδί τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2017-11-06T14:37:08+00:00 Οκτώβριος 16th, 2017|0 Comments

Leave A Comment