Υπάρχει σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση;

//Υπάρχει σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση;

Υπάρχει σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση;

Παρά την εντύπωση που επικρατεί ότι η εμμηνόπαυση φέρνει και το τέλος της σεξουαλικής δραστηριότητας, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες, καθώς η έναρξη και η συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Είναι όμως γεγονός ότι τα όποια προβλήματα στερούν τη διάθεση ή την απόλαυση στο σεξ, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Οι ορμονικές αλλαγές αλλά και οι ψυχολογικές αντιδράσεις, που προκαλούνται στην εμμηνόπαυση, επιδρούν και στη σεξουαλικότητα της γυναίκας. Καθώς μειώνονται στα επίπεδα των οιστρογόνων, μία σειρά από αλλαγές αρχίζουν να συμβαίνουν στα γεννητικά της όργανα: λεπταίνει ο βλεννογόνος του κόλπου και μειώνεται η ποσότητα των υγρών με συνέπεια ο κόλπος να γίνεται ξηρός και να χάνει την ελαστικότητά του, ενώ σταδιακά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να χάνουν τη σφριγηλότητά τους. Το φαινόμενο ονομάζεται «ατροφική κολπίτιδα» και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 4-5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και σε ποσοστό περίπου 40-50% των γυναικών.

Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα

Με ένα μόλις 20-25% των γυναικών να ζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια, η σεξουαλική δυσλειτουργία επιτείνεται με τα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ερωτική ζωή εφόσον το επιθυμεί. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Επισκεφθείτε τον παθολόγο και το γυναικολόγο σας για ένα γενικό τσεκάπ, αντιμετωπίζοντας τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Η καλή γενική κατάσταση της υγείας σας μπορεί να επηρεάσει θετικά και τη σεξουαλική σας υγεία.
  • Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Θα αυξήσετε τη διάθεση και τη ζωτικότητά σας, ενώ τα καλά αποτελέσματα στην εμφάνισή σας θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση και τη σεξουαλικότητά σας.
  • Κάντε καθημερινά ασκήσεις πυελικού εδάφους για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στα τοιχώματα του κόλπου και να ενδυναμώσετε τους μυς της περιοχής. Εάν δεν τις γνωρίζετε, μη διστάσετε να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας.
  • Αντιμετωπίστε την ξηρότητα του κόλπου που κάνει επίπονη τη σεξουαλική επαφή, με τη χρήση ενός ενυδατικού ενδοκολπικού λιπαντικού τζελ με βάση το νερό.
  • Προσπαθήστε να έρχεστε σε επαφή συχνότερα με το σύντροφό σας. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς που προκαλείται κατά τη διάρκεια της επαφής, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας τους.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην κυκλοφορία του αίματος και στα οιστρογόνα, παράγοντες απαραίτητους για την καλή σεξουαλική σας υγεία.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών τα οποία θα αποδυναμώνουν τις αισθήσεις σας.
  • Προτιμήστε για το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής αντί για σαπούνι, τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα.
  • Επιλέξτε για την αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου και των άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης σε συνεργασία με το γυναικολόγο, τη λύση της ορμονικής θεραπείας με λήψη οιστρογόνων σε μορφή χαπιού ή και τοπικά, σε μορφή κολπικής κρέμας ή τζελ, κολπικού υπόθετου ή δαχτυλιδιού.
  • Αναζητείστε τη βοήθεια του λέιζερ. Η χρήση λέιζερ στο βλεννογόνο του κόλπου έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα και αποκαθιστά την ατροφία του επιθηλίου. Χάρη στην επίδρασή του, ο βλεννογόνος του κόλπου αιματώνεται καλύτερα, ενώ αυξάνεται η σφριγηλότητα και η ελαστικότητά του. Στην περίπτωση που συνυπάρχει και ήπια ακράτεια ούρων μπορεί να αποκατασταθεί και αυτή. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε 3 συνεδρίες με λέιζερ, με διάστημα ενός μήνα ανάμεσα τους και στη συνέχεια  είναι αρκετή μια συνεδρία κάθε 1-2 χρόνια για τη διατήρηση του ευεργετικού αποτελέσματος. Ανώδυνη και χωρίς να απαιτείται τοπική αναισθησία, γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί λίγα λεπτά. Η τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική χωρίς τομές και αιμορραγία, ενώ η γυναίκα μπορεί αν επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες και να έρθει σε σεξουαλική επαφή μετά από μια εβδομάδα. Περισσότερες από τις μισές ασθενείς βλέπουν βελτίωση από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η αποκατάσταση της σφριγηλότητας του κόλπου με λέιζερ έχει και άλλα ευεργετικά επακόλουθα, όπως τη μείωση των κολπικών λοιμώξεων και την εξαφάνιση των δύσοσμων κολπικών υγρών. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας της περιοχής και των υγρών της περιοχής έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της ύγρανσης του κόλπου μέσα στους επόμενους μήνες, με τα προβλήματα στην επαφή να μειώνονται θεαματικά όσο περνά ο καιρός.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2018-01-26T15:56:58+00:00 Ιανουάριος 26th, 2018|0 Comments

Leave A Comment