Στον αστερισμό των διδύμων!

//Στον αστερισμό των διδύμων!

Στον αστερισμό των διδύμων!

Αποτελώντας 15-20% των κυήσεων με τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι δίδυμες κυήσεις έχουν γίνει αρκετά συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια. Τι πρέπει να γνωρίζετε, τι πρέπει να προσέξετε και πως θα προετοιμαστείτε καλύτερα για τη… διπλή ευτυχία που σας περιμένει!

Η αλήθεια είναι ότι με τον ταυτόχρονο ερχομό δύο μωρών, εκτός από τη διπλάσια χαρά, υπάρχει και το διπλάσιο άγχος για τους γονείς, αν και τελικά η μεγαλύτερη διαφορά γίνεται εμφανής αφού γεννηθούν τα δίδυμα. Κι ενώ κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, σε κάθε δίδυμη κύηση αποτελεί κοινό γεγονός να εντείνονται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η πείνα, η κόπωση, η πρωινή αδιαθεσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί μια δύσκολη εγκυμοσύνη, καθώς αρκετές μητέρες αναφέρουν πως η αναμονή των δύο μωρών ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο εύκολη απ’ ότι είχαν ακούσει ή φανταστεί. Ανεξάρτητα όμως από το πως αισθάνεται ή αντιλαμβάνεται μια έγκυος σε δίδυμα την εγκυμοσύνη της, κάθε πολύδυμη κύηση θεωρείται από τους γιατρούς «κύηση υψηλού κινδύνου». Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα που περιμένει δίδυμα, θα πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της συχνότερα και να αξιολογεί με μεγαλύτερη προσοχή κάθε σύμπτωμα ή ενόχληση. Κατά κανόνα, τα δίδυμα γεννιούνται νωρίτερα και στις μισές περίπου περιπτώσεις, προτού συμπληρωθούν οι 36 εβδομάδες κύησης. Έτσι όταν μέση διάρκεια μια δίδυμης κύησης είναι 38 εβδομάδες αντί για τις 40 μιας κανονικής, οι μέλλοντες γονείς των διδύμων θα πρέπει προετοιμασμένοι τόσο για πρόωρο τοκετό, όσο και για το ενδεχόμενο μιας καισαρικής τομής, καθώς αν το ένα μωρό είναι σε κανονική θέση (με το κεφάλι προς τα κάτω) και δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, μπορεί να επιχειρηθεί φυσιολογικός τοκετός.

Δίδυμα αλλά τι δίδυμα

Μονοζυγωτικά ή διζυγωτικά, τα δίδυμα στην πλειοψηφία τους είναι διζυγωτικά, πρόκειται δηλαδή για έμβρυα τα οποία προέρχονται από δύο ωάρια τα οποία γονιμοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μωρά αυτά δεν έχουν περισσότερες ομοιότητες από τα κοινά -μη δίδυμα- αδέλφια. Στα μονοζυγωτικά δίδυμα, ανήκουν οι πιο σπάνιες περιπτώσεις των εμβρύων τα οποία προέρχονται από ένα ωάριο, το οποίο αφού πρώτα γονιμοποιήθηκε, στη συνέχεια διαιρέθηκε σε δύο. Τα δίδυμα αυτά είναι πανομοιότυπα στην όψη, αλλά και στο βιολογικό τους υλικό. 

Η συχνότητα μονοζυγωτικών διδύμων είναι περίπου 2,3-4 ανά 1000 κυήσεις και δεν σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση ή την ηλικία της μητέρας. Αντίθετα, οι διζυγωτικές κυήσεις επαναλαμβάνονται στην ίδια οικογένεια και έχουν κληρονομικό χαρακτήρα. Οι πιθανότητες για διζυγωτική κύηση αυξάνονται αν η μητέρα έχει συγγενή γυναίκα -κυρίως πρώτου βαθμού μητέρα ή αδερφή-, η οποία γέννησε δίδυμα. Αν μάλιστα η ίδια μητέρα είχε γεννηθεί σε δίδυμη κύηση, τότε έχει δεκαπλάσια πιθανότητα για πολύδυμη κύηση. Επίσης οι διζυγωτικές κυήσεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες μετά 30 και 40, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε αυτές τις ηλικίες οι γυναίκες παράγουν σε κάποιους κύκλους δύο ωάρια. Και ακόμη: η διζυγωτική δίδυμη κύηση συνδέεται με την πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία, η οποία εμφανίζεται σε πιο μεγαλόσωμες και υπέρβαρες γυναίκες, σε γυναίκες με ομάδες αίματος Ο και Α, αλλά, σε γυναίκες που σταμάτησαν τη μακροχρόνη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και έμειναν αμέσως μετά έγκυες και σε κυήσεις που προέρχονται από μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τέλος, το 75% των διζυγωτικών διδύμων είναι του ίδιου φύλου.

Η κύηση των διδύμων

Τα πρώτα συμπτώματα μιας δίδυμης κύησης εμφανίζονται νωρίτερα και πιο έντονα απ’ ότι στις υπόλοιπες εγκυμοσύνες. Η μήτρα μεγαλώνει με ταχύτερους ρυθμούς, η συχνοουρία, η κόπωση και η υπνηλία κάνουν γρηγορότερα την εμφάνισή τους, ενώ η κοιλιά αρχίζει να μεγαλώνει αισθητά πιο γρήγορα. Σκόπιμο λοιπόν είναι να προσφέρετε στον εαυτό σας περισσότερη ξεκούραση ώστε το σώμα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της εν λόγω κύησης, του τοκετού και της λοχείας.  Βέβαια, αντίθετα απ’ ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος η πλειοψηφία των δίδυμων έχει καλή έκβαση και συνήθως χωρίς να προκύπτουν σημαντικά προβλήματα υγείας.  Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες «υψηλού κινδύνου», όπως είναι οι γυναίκες που έχουν εμφανίσει κατά το παρελθόν διαβήτη, έχουν ιστορικό πρόωρου τοκετού και φυσικά όλες όσες ανήκουν και στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» και για κάθε άλλη εγκυμοσύνη. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με αισιοδοξία αλλά και τη σχετική προσοχή που αρμόζει στις πιο αυξημένες ανάγκες της εγκύου το διάστημα της δίδυμης κύησής της:

  • Σε όλη τη διάρκεια της κύησης μην παραλείπετε να επισκέπτεστε το γιατρό τουλάχιστον κάθε τρεις εβδομάδες. 
  • Η σωστή διατροφή και η συνεπής λήψη όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που σας συνέστησε ο γυναικολόγος σας είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο οργανισμός στις νέες απαιτήσεις του. Έτσι αν μια γυναίκα σε μία κανονική κύηση θα πρέπει να λαμβάνει 300 επιπλέον θερμίδες, αν περιμένει δίδυμα, χρειαστεί 1000 ακόμα! 
  • Πίνετε άφθονο νερό. Όταν κυοφορούνται δίδυμα, υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή αμνιακού υγρού και η ανάγκη για περισσότερο νερό είναι επιβεβλημένη.
  • Καθώς τα δίδυμα έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννηθούν πρόωρα, προσοχή σε πιθανή αιμορραγία ή κολπικό έκκριμα, τις συσπάσεις που γίνονται όλο και πιο συχνές, την πίεση στην πύελο ή χαμηλά στην πλάτη, ή τη διάρροια. Συμπτώματα που μπορούν όλα να είναι ενδείξεις πρόωρου τοκετού. 
  • Εάν παρατηρήσετε γρήγορη αύξηση βάρους ή πονοκεφάλους, ενημερώστε το γιατρό σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από ξεκούραση στο κρεβάτι ή παραμονή στο νοσοκομείο μέχρι τον τοκετό.
  • Οι γυναίκες που κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη πίεση που οδηγεί σε προεκλαμψία γι’ αυτό και χρειάζονται αυξημένη παρακολούθηση. Το ίδιο ισχύει και με το διαβήτη κύησης.

Πρόωρα μωρά: Η προωρότητα των διδύμων είναι ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς η ανάπτυξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως είναι πιο ευπαθή. Τα κυριότερα προβλήματα των πρόωρων μωρών εντοπίζονται στα εξής:

  1. στην αναπνευστική τους λειτουργία καθώς οι πνεύμονες αναπτύσσονται τελευταίοι και δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί  η ανάπτυξή τους
  2. στο μειωμένο τους βάρος, καθώς όσο πιο λιποβαρή είναι τα πρόωρα μωρά τόσο μεγαλύτερους κινδύνους διατρέχουν.
  3. στην ευαισθησία του γαστρεντερικού τους συστήματος καθώς τα περισσότερα πρόωρα μωρά υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτή η πάθηση απαιτεί ειδική διατροφή και μεγάλη προσοχή στο πώς να κοιμίζουν οι γονείς τα μωρά τους τουλάχιστον για τους 4 πρώτους μήνες ζωής τους και μέχρι να αναπτυχθεί το γαστρεντερικό τους σύστημα.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2018-01-18T14:11:47+00:00 Ιανουάριος 18th, 2018|0 Comments

Leave A Comment