Αντισύλληψη

//Αντισύλληψη

Αντισύλληψη: οι πιο ασφαλείς και δημοφιλείς μέθοδοι για να απολαμβάνετε τον έρωτα χωρίς τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Ενημερωθείτε για τις πιο σύγχρονες και διαδομένες μεθόδους αντισύλληψης, επιλέγοντας αυτή που ταιριάζει στην ιδιοσυγρασία τη δικής σας και του συντρόφου σας, τον τρόπο ζωής σας και λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση υπόψη σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας, το προσωπικό και οικογενειακό, ιατρικό ιστορικό σας.

1. Αντισυλληπτικά χάπια

Πρόκειται για χάπια που παίρνετε καθημερινά για 21 ημέρες το μήνα, στη συνέχεια τα διακόπτετε για μία εβδομάδα και ακολουθεί η περίοδος. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν γυναικείες συνθετικές ορμόνες με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, οι οποίες αναστέλλουν το μηχανισμό της ωορρηξίας, κάνοντας αδύνατη τη γονιμοποίηση και επομένως τη σύλληψη. Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη έχουν λιγότερες παρενέργειες. Τα συγκεκριμένα δεν είναι κατάλληλα για τη ρύθμιση του κύκλου, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν κατά το θηλασμό και από καπνίστριες άνω των 35 ετών.

Αποτελεσματικότητα: 99%

Τα πλεονεκτήματα: Αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης με επιπλέον ευεργετική δράση, καθώς ρυθμίζει την περίοδο και την απώλεια αίματος κατά τη διάρκειά της, μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, ενώ ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο και κύστεις στις ωοθήκες.

Τα μειονεκτήματα: Προτού επιλέξει μια γυναίκα το αντισυλληπτικό χάπι, θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις, όπως η γυναικολογική εξέταση, η κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου, η εξέταση των μαστών, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ο έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος και της ηπατικής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, το αντισυλληπτικό χάπι δεν ενδείκνυται αν θηλάζετε, έχετε ιναδενώματα στο στήθος και είστε καπνίστρια.

Παρενέργειες: Από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών είναι οι αλλαγές στη διάθεση, η σταγονοειδής αιμόρροια στα μέσα του κύκλου (spotting) -10%-20%, ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα λήψης των αντισυλληπτικών-, το αίσθημα τάσης στους μαστούς, η ναυτία, η ελαφριά κατακράτηση υγρών, οι μεταπτώσεις στη διάθεση, οι πονοκέφαλοι και η πιθανή  αμηνόρροια για κάποιο διάστημα μετά τη διακοπή τους. Από τις λιγότερο συχνές παρενέργειες, είναι η πιθανότητα για θρομβοεμβολικά επεισόδια σε γυναίκες με βεβαρημένο ατομικό ή και οικογενειακό ιστορικό. Επιτείνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων αλλά και διαταραχών της ηπατικής λειτουργίας, θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου, ο οποίος θα υποδείξει παράλληλα και το κατάλληλο για την κάθε γυναίκα αντισυλληπτικό χάπι.

2. Σπιράλ

Το ενδομήτριo σπείραμα (σπιράλ) είναι μια μικρή συσκευή, συχνά σχήματος «Τ», από πλαστικό και χαλκό ή πλαστικό με προγεσταγόνη (λεβονοργεστρέλη), η οποία τοποθετείται από το γυναικολόγο στη μήτρα. Στόχος του σπιράλ να καταστήσει το ενδομήτριο μη φιλικό για τη σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόκληση ελαφρών μυϊκών συσπάσεων και μικρού ερεθισμού στην κοιλότητα της μήτρας. Το σπιράλ είναι κατάλληλο για γυναίκες που έχουν γεννήσει και γυναίκες οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο δεν πρέπει να λάβουν αντισυλληπτικά χάπια (γυναίκες παχύσαρκες, με ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, καπνίστριες, κλπ). Μπορεί επίσης να ληφθεί και σαν επείγουσα αντισύλληψη, μετά από μια επαφή χωρίς προφύλαξη. Το σπιράλ που περιέχει προγεστερόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή αιμορραγιών της μήτρας οφειλόμενες σε ορμονικές διαταραχές (μηνορραγία, μητρορραγία).

Αποτελεσματικότητα: 97-99%

Τα πλεονεκτήματα: Με την προϋπόθεση ότι τοποθετείται σωστά, η αντισυλληπτική του δράση εξασφαλίζει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες 3-5 χρόνια, ανάλογα με το είδος του σπιράλ. Οι επιπλοκές από τη χρήση του, είναι σπάνιες και αξίζει να προσθέσουμε ότι το σπιράλ με προγεσταγόνο μπορεί επίσης να ρυθμίσει την περίοδο σε γυναίκες με ασταθή κύκλο.

Τα μειονεκτήματα: Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει και θέλουν να προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη. Είναι ακόμη απαραίτητο να τοποθετηθεί στο ιατρείο από το γυναικολόγο. Επίσης, ενέχει μικρό κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση, ενώ μερικές γυναίκες αναφέρουν πως έχουν περισσότερο αίμα κατά την περίοδο όταν έχουν το σπιράλ με χαλκό και πλαστικό. Εφόσον επιλεγεί σαν αντισυλληπτική μέθοδος, θα πρέπει να ελέγχεται στη διάρκεια του τακτικού, ετήσιου γυναικολογικού τσεκάπ.

3. Κολπικό διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι σαν ένας ελαστικός δίσκος με λεπτό κυκλικό τοίχωμα από σιλικόνη ή ελαστικό, ο οποίος τοποθετείται πριν από το σεξ μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας και στη συνέχεια αφαιρείται. Εμποδίζοντας την είσοδο σπερματοζωαρίων στη μήτρα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη διαφραγμάτων από τα οποία θα επιλέξει ο γυναικολόγος το κατάλληλο για εσάς, ενώ για την τοποθέτησή του απαιτείται σχετική εκπαίδευση. 

Αποτελεσματικότητα: 73-80%. Αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο, μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τα πλεονεκτήματα: Δεν χρειάζεται ειδικές εξετάσεις και είναι πιο ανθεκτικό από το ανδρικό προφυλακτικό. Είναι κατάλληλο για μητέρες που θηλάζουν, αλλά και για τις γυναίκες που σκοπεύουν να αποκτήσουν κι άλλο παιδί στο μέλλον και δεν τους ταιριάζουν τα αντισυλληπτικά χάπια ή το σπιράλ.

Τα μειονεκτήματα: Λιγότερο πρακτικό στην εφαρμογή, είναι σημαντικό να επιλεγεί το κατάλληλο σε σχέση με το μέγεθος και το σχήμα, πάντα σε συνεργασία με το γυναικολόγο, ώστε να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

4. Αντρικό προφυλακτικό

Το κοινώς γνωστό προφυλακτικό, είναι μια λεπτή, ελαστική μεμβράνη που φοριέται στο πέος εμποδίζοντας την είσοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα.

Αποτελεσματικότητα: 80-98% και ακόμα υψηλότερη αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο.

Τα πλεονεκτήματα: Είναι εύκολο στη χρήση και δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία και το πολύ σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η προστασία που προσφέρει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Τα μειονεκτήματα: Η διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσής του, να τοποθετείται δηλαδή προτού ο άνδρας έρθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και να αφαιρείται αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, γεγονός που μειώνει τον αυθορμητισμό στο σεξ. Επίσης μπορεί να σπάσει, ειδικά αν είναι από λάτεξ και χρησιμοποιείται μαζί με λιπαντικά υγρά, προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες, ενώ σε ορισμένες γυναίκες αλλά και άντρες, προκαλεί ενόχληση και ερεθισμό.

5. Ενδοκολπικός δακτύλιος

Πρόκειται για έναν ελαστικό δακτύλιο με πολλές μικρές τρύπες, απ’ όπου απελευθερώνεται καθημερινά συγκεκριμένη ποσότητα οιστρογόνων και προγεσταγόνων, με στόχο να κάνει το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται από το γυναικολόγο και στη συνέχεια η γυναίκα θα πρέπει κάθε 28 ημέρες να τοποθετεί καινούριο δακτύλιο.

Αποτελεσματικότητα: Αγγίζει το 99,3% και οι ελάχιστες αποτυχίες οφείλονται συνήθως σε μη ορθή χρήση της μεθόδου.

Πλεονεκτήματα: Παρόλο που λειτουργεί όπως ακριβώς τα αντισυλληπτικά χάπια ως ορμονική μέθοδος αντισύλληψης, η παρέμβασή του είναι πιο ελαφριά, αφενός διότι εκλύει μικρότερη ποσότητα ορμονών και αφετέρου, διότι παρακάμπτεται η δίοδος και ο μεταβολισμός τους από το συκώτι. Ενδείκνυται μάλιστα για γυναίκες που έχουν ευαισθησία στο γαστρεντερικό σύστημα.

Μειονεκτήματα: Μπορεί να υπάρξει δυσκολία κατά την εισαγωγή του στον κόλπο και, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ενοχλητικό κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης.

Το «χάπι της επόμενης μέρας»

Δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης, αποδεικνύεται όμως σωτήριο σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως π.χ. να σχιστεί το προφυλακτικό. Πρόκειται για χάπια των οποίων η δράση σχετίζεται με την παρέμβαση των ορμονών που επεμβαίνουν στην επίτευξη της γονιμοποίησης. Το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να προκαλεί και παρενέργειες, όπως η διαταραχή της περιόδου για κάποιο διάστημα και η δημιουργία κύστεων στις ωοθήκες, αν και οι τελευταίες υποχωρούν συνήθως μόνες τους. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση του δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται  συχνά λόγω των συνεπειών της  στον εμμηνορρησιακό κύκλο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2017-11-06T14:33:23+00:00 Σεπτέμβριος 25th, 2017|0 Comments

Leave A Comment