Μάθε για το θηλασμό

//Μάθε για το θηλασμό
 • Μάθε για το θηλασμό

Μάθε για το θηλασμό: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θηλασμό, τη διαδικασία αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες στο νεογέννητο και τη μητέρα.

Iδανική τροφή για το μωρό, το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο. Συμβαδίζοντας απόλυτα με τις ανάγκες του, προσαρμόζεται σε αυτές όσο το βρέφος μεγαλώνει ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον ψυχικό δεσμό μητέρας – βρέφους. Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

Δώρο ζωής για το νεογέννητο, το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο, καθώς κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία του μητρικού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μωρά δε χρειάζονται άλλο γάλα ή τροφή τους 6 πρώτους μήνες ζωής τους. Με άφθονα αμυντικά κύτταρα και παράγοντες που προστατεύουν από λοιμώξεις, τόσο το ίδιο το γάλα όσο και η διαδικασία του θηλασμού είναι από κοινού ευεργετικά για τη μητέρα και το μωρό της.

Πως παράγεται το γάλα

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα της μέλλουσας μητέρας προετοιμάζεται για την παραγωγή του γάλακτος  είτε πρόκειται να θηλάσετε είτε όχι. Οι μαστοί αυξάνονται σταδιακά σε μέγεθος και βάρος (περίπου κατά το 1/3 του μεγέθους που είχαν προ της εγκυμοσύνης), η θηλή γίνεται μεγαλύτερη και η θηλαία άλως σκουρότερη και μεγαλύτερη. Μετά τον τοκετό και την έξοδο του πλακούντα, αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος. Το πύαρ, το λεγόμενο «πρωτόγαλα», είναι το πρώτο γάλα που λαμβάνει το νεογέννητο. Έχει χρώμα υποκίτρινο, η ποσότητα του είναι μικρή, αλλά η αξία του μοναδική. Μετά την τρίτη περίπου μέρα μετά τον τοκετό, το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα. Το χρώμα του είναι προς το άσπρο, παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και δίνει περισσότερη ενέργεια. Ο μηχανισμός παραγωγής γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος, το φόβο, την υπερένταση και την κούραση, αλλά μπορεί ακόμη να ενεργοποιηθεί και μόνο με το άκουσμα του μωρού, το κοίταγμα ή και μόνο με τη σκέψη του. Όσο περισσότερο το βρέφος θηλάζει τόσο περισσότερο γάλα θα παραχθεί.  Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μέγεθος των μαστών δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.

Τα πλεονεκτήματα Μητρικού Θηλασμού

Τροφή ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη, καθαρή και στείρα μικροβίων στην κατάλληλη θερμοκρασία και στην απαιτούμενη ποσότητα, το μητρικό γάλα και η διαδικασία του θηλασμού προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη.

 1. Για το βρέφος

Ο μητρικός θηλασμός ευνοεί τη σωστή ανάπτυξη του στόματος και του προσώπου του βρέφους. Οι μύες του προσώπου και της γλώσσας δουλεύουν διαφορετικά όταν το μικρό θηλάζει, από ότι όταν τρέφεται με μπιμπερό. Επίσης το βρέφος ελέγχει καλύτερα την ροή του γάλακτος. Οι ορθοδοντικοί πιστεύουν ότι ο μητρικός θηλασμός βοηθάει στη σωστή σύγκλιση των γνάθων. Η σωματική ανάπτυξη του βρέφους με τον θηλασμό είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη  και τα συναισθηματικά πλεονεκτήματα ασυναγώνιστα. Πλούσια τροφή σε ουσίες βιολογικά χρήσιμες για την ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού, περιέχει θρεπτικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται στις σωστές αναλογίες, (λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, άλατα, σίδηρο και βιταμίνες),  κάνοντας το μητρικό γάλα πολύ πιο εύπεπτο για το μωρό, από το γάλα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα νεογέννητα που θηλάζουν υποφέρουν λιγότερο έως καθόλου από τους λεγόμενους «κωλικούς του πρώτου τριμήνου» ενώ το μητρικό γάλα είναι λιγότερο αλλεργιογόνο από το ξένο. Τα μωρά που θηλάζουν σπάνια πάσχουν από αναιμία, καθώς λόγω της ειδικής πρωτεΐνης που περιέχει, της λακτοφερίνης, η απορρόφηση σιδήρου είναι κατά 40% περισσότερη από το ξένο γάλα. Τέλος, το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοσφαιρίνες που βοηθούν το βρέφος να προστατεύεται από πιθανές λοιμώξεις, μέχρι να είναι ικανό το ίδιο να παράγει τις δικές του (μετά την ηλικία των 6 μηνών).  Και ακόμη:

 • Μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα είναι ιδανικό και για τις περιπτώσεις των πρόωρων νεογνών, διότι περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα λευκωμάτων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του μωρού.
 • Προστατεύει από τον κίνδυνο νεανικού διαβήτη και συμβάλει στην ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου.
 • Βελτιώνει το λόγου σε παιδιά με σχιστίες (λαγώχειλο-λυκόστομα).
 • Μειώνει την προδιάθεση για τερηδόνα.
 • Προλαμβάνει την παχυσαρκία.
 • Συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το μωρό δεν λαμβάνει μόνο τροφή και θρεπτικές ουσίες, αλλά έρχεται σε επαφή και με την μητέρα, λαμβάνοντας χιλιάδες ερεθίσματα. Έρχεται σε επαφή με το σώμα της μητέρας του, μυρίζει το μαστό, ακούει τους χτύπους της καρδιάς της (ήχος γνώριμος από την περίοδο της κυοφορίας), νιώθει αγάπη και ασφάλεια (αισθήματα που δεν μπορεί να προσφέρει σε τέτοιο βαθμό η ψυχρή διαδικασία σίτισης με μπιμπερό).

 1. Για τη μητέρα

Λόγω της έκκρισης της προλακτίνης, οι μητέρες νοιώθουν περισσότερο με τον θηλασμό το λεγόμενο «μητρικό ένστικτο, ενώ όπως προαναφέραμε, ο μητρικός θηλασμός δυναμώνει τον δεσμό μητέρας και παιδιού». Επίσης, λόγω της έκκρισης της ωκυτοκίνης, η μήτρα ξαναβρίσκει το φυσιολογικό της σχήμα πιο γρήγορα και σε βάθος χρόνου, ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στη μητέρα προστασία από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο ενδομητρίου αλλά και τον καρκίνο του μαστού. Και βέβαια το μητρικό γάλα είναι ο πιο εύκολος και πιο οικονομικός τρόπος διατροφής για το μωρό.

Τι να προσέξετε

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο μητρικός θηλασμός είναι ακατάλληλος αλλά και άλλες που δυσχεραίνουν την υλοποίησή του.

Πότε ο μητρικός θηλασμός είναι ακατάλληλος

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που ο μητρικός θηλασμός αντενδείκνυται:

 • Σε κάθε περίπτωση σοβαρής ασθένειας της μητέρας (πχ AIDS).
 • Σε βρέφη με γαλακτοζαιμία (ανεπάρκεια στο μεταβολισμό της λακτόζης).
 • Σε μητέρες που χρησιμοποιούν εθιστικές ουσίες (ναρκωτικά κλπ).

Ποιες καταστάσεις που δυσκολεύουν το Θηλασμό

 • Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.
 • Τραυματισμένες θηλές (με επίμονο πόνο και αιμορραγία-γίνεται χρήση θηλών σιλικόνης).
 • Μαστίτιδα (προσωρινή διακοπή θηλασμού και εξαγωγή γάλακτος με θήλαστρο).
 • Οι περιπτώσεις των διδύμων
 • Όταν υπάρχει αδυναμία θηλαστικών κινήσεων λόγω πρόωρου τοκετού (όπου το γάλα λαμβάνεται με τη βοήθεια θήλαστρου και δίνεται με μπιμπερό).
 • Όταν η ψυχολογία της μητέρας είναι αρνητική για θηλασμό.

Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει

Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται περίπου 600 θερμίδες παραπάνω την ημέρα. Αν οι ενεργειακές ανάγκες της γυναίκας δεν καλυφθούν με σωστή διατροφή κατά το διάστημα του θηλασμού, τότε η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει κάποιες διαταραχές, αλλά όχι το βρέφος. Η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος θα εξασφαλίζεται εις βάρος του μητρικού οργανισμού. Σκόπιμο λοιπόν είναι η θηλάζουσα μητέρα να μην υποβάλλεται σε μονόπλευρη ή αυστηρή υποθερμιδική διατροφή για όσο διάστημα θηλάζει.  

Διατροφικές συμβουλές

 • Μικρά και συχνά γεύματα.
 • Ποικιλία τροφών σε μικρές ποσότητες.
 • Εποχιακά , φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κυρίως ωμά).
 • Λόγω της αυξημένης ανάγκης σε βιταμίνη C, δύο από τα καθημερινά φρούτα να είναι εσπεριδοειδή.
 • Πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, αυγό, συκώτι, γαλακτοκομικά, ψάρι κλπ).
 • Αύξηση της πρόσληψης των υγρών τα οποία ενυδατώνουν και είναι φυσική πηγή πρόσληψης μετάλλων και ζάχαρης (γάλα, χυμοί, σούπες λαχανικών). Στο σύνολό της η λήψη υγρών να είναι 1 ½ -2 λίτρα την ημέρα.
 • Να αποφεύγονται τα τηγανητά και να προτιμούνται τα ψητά και στον ατμό κρέατα και λαχανικά.
 • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων με έντονη οσμή (τζατζίκι, σκορδαλιά κλπ) πικάντικα, τα οποία μπορεί να μεταβάλλουν τη γεύση μητρικού γάλακτος.
 • Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνεύματος (είναι πιθανόν να περιορίσει την παραγωγή γάλακτος).
 • Αποφυγή καπνίσματος, η οποία έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του μωρού.
 • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, γιατί προκαλεί ευερεθιστότητα και αϋπνία στο μωρό.
 • Ρητή απαγόρευση της λήψης καθαρτικών από τη θηλάζουσα μητέρα γιατί μπορεί να προκαλέσει διάρροια στο μωρό.

Πότε πρέπει να ξεκινάει ο θηλασμός

Η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε το θηλασμό είναι αμέσως μετά τον τοκετό. Επειδή όμως δεν είναι πάντα εφικτό, μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως μόλις σας φέρουν το μωρό στο δωμάτιο. Αν και το γάλα έρχεται 2ο με 3ο 24ωρο μετά τον τοκετό, ο θηλασμός όμως, θα πρέπει να αρχίσει από τις πρώτες ώρες. Τις πρώτες μέρες το στήθος θα έχει ένα παχύρευστο ωχροκίτρινο υγρό, το πύαρ ή το πρωτόγαλα, το οποίο περιέχει τα ίδια στοιχεία με το γάλα και κυρίως βοηθάει στο να διευκολύνει την πρώτη κένωση του μωρού σας, το μηκώνιο.

Κάθε πότε και για πόση ώρα πρέπει να θηλάζει το μωρό

 1. Το μωρό θηλάζει συνήθως  8-12 φορές το 24ωρο (κατά μέσο όρο κάθε 2-3ώρες). Όσο πιο συχνά θηλάζετε, τόσο πιο γρήγορα θα εξοικειωθείτε τόσο εσείς, όσο και το μωρό σας. Επίσης, όσο περισσότερο θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερη ποσότητα γάλακτος θα έχετε.
 2. Εάν το μωρό δεν ξυπνάει ή εάν κοιμάται τις τρεις τελευταίες ώρες, από τότε που θηλάσατε για τελευταία φορά, προσπαθήστε να το ξυπνήσετε μαλακά για να το ταΐσετε. Αυτό δεν ισχύει για το βράδυ, όπου μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον τυχόν μεγαλύτερο ύπνο του μωρού σας για να ξεκουραστείτε.
 3. Τα μωρά τείνουν να ξυπνούν πολύ πιο γρήγορα από το διάστημα των τριών ωρών κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η συμπεριφορά αυτή είναι τελείως φυσιολογική, χρειάζεται λίγη υπομονή από την πλευρά σας μέχρι να σταθεροποιηθεί το ωράριο του ύπνου τους.
 4. Στην διάρκεια του θηλασμού το μωρό σας κατά διαστήματα θα σταματάει τις θηλαστικές του κινήσεις. Μην ανησυχείτε, ξεκουράζεται. Μην ξεχνάτε ότι τόσους μήνες έπαιρνε την τροφή του έτοιμη, ενώ τώρα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να το πετύχει. Από μόνο του σε λίγο, θα ξεκινήσει να θηλάζει και πάλι. Εάν καταλάβετε ότι το έχει πάρει ο ύπνος φροντίστε με ήπιο τρόπο να το ξυπνήσετε.
 5. Το μωρό εκτός από γάλα καταπίνει και μία μικρή ποσότητα αέρα. Αυτός ο αέρας εάν δεν βγει με το ρέψιμο του μωρού ή θα κατέβει στο έντερο και θα του δημιουργήσει κωλικούς ή θα βγει από μόνος του παίρνοντας και το περιεχόμενο του στομάχου του,  θα κάνει δηλαδή εμετό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν τελειώνετε το θηλασμό από κάθε στήθος να τοποθετείτε το μωρό σας λίγα λεπτά στον ώμο σας για να ρευτεί.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πως πρέπει να είναι η ατμόσφαιρα όσο θηλάζετε

Φροντίστε να υπάρχει ηρεμία και το περιβάλλον να είναι ευχάριστο και υποστηρικτικό και η προσοχή σας πρέπει να είναι συγκεντρωμένη στο μωρό σας. Είναι χρήσιμο να είστε κι εσείς όσο πιο ήρεμη και ξεκούραστη γίνεται, καθώς έτσι θα επηρεάσετε θετικά την επιτυχία του θηλασμού. Αντίθετα, το άγχος, και η κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή του γάλακτος.

Η υγιεινή των μαστών πριν το Θηλασμό

Εκτός από το καθημερινό μπάνιο του σώματος φροντίζετε να πλένετε σχολαστικά το στήθος, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες με σαπούνι και νερό.

Τι να προσέξετε:

 • Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να θηλάσετε, πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι.
 • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, αντισηπτικά ή οινόπνευμα για την καθαριότητα του στήθους. Ξηραίνουν το στήθος, αφαιρούν τη φυσική του λιπαρότητα και το προδιαθέτουν να κάνει ραγάδες.
 • Χρησιμοποιείτε τον ειδικό στηθόδεσμο θηλασμού ώστε  οι μαστοί  να στηρίζονται σωστά και φροντίζετε να τον αλλάζετε καθημερινά και είναι πάντα καθαρός.
 • Μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά επιθέματα θηλασμού.

Η τεχνική του θηλασμού

 1. Η σωστή θέση

Την ώρα του θηλασμού η θέση που θα προτιμήσετε πρέπει να είναι αυτή που σας κάνει να νοιώθετε άνετα και να διευκολύνεστε στον θηλασμό. Αν προτιμάτε να θηλάζετε καθιστή, μπορείτε να έχετε ένα μαξιλάρι στα γόνατα σας για να ακουμπάει το μωρό και έτσι να έρχεται πιο κοντά στο στήθος. Το μωρό πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος, στο ίδιο ύψος με αυτό. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω ενώ με το άλλο σας χέρι κρατάτε το μωρό σας. Ακουμπάτε ελαφρά τα χείλη του μωρού πάνω στην θηλή σας. Μόλις εκείνο ανοίξει το στόμα, βάζετε την θηλή μέσα στο στόμα του και με μία απαλή και γρήγορη κίνηση σπρώχνεται το μωρό κοντά σας. Προσπαθήστε να είναι ένα μεγάλο μέρος από την θηλαία άλω (την σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή) μέσα στο στόμα του. Αν δεν είναι, διακόψτε τον θηλασμό και ξαναπροσπαθήστε, διότι αν έχει μόνο τη ρώγα του στήθους στο στόμα θα δημιουργήσετε επίπονες ραγάδες γύρω της.

 1. Πως θα καταλάβετε ότι θηλάζετε σωστά

Δεν θα πρέπει να πονάτε κατά την διάρκεια του θηλασμού, γιατί αυτό σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος. Όταν ένα μωρό θηλάζει σωστά, κάθεται ήσυχο στο στήθος, κάνει ρυθμικές θηλαστικές κινήσεις και τα χείλη του μοιάζουν με «βεντούζα».

 1. Πως θα καταλάβετε ότι το μωρό πεινάει

Πριν ακόμα το μωρό αρχίσει να κλαίει, τα πρώτα σημάδια πείνας είναι τα εξής:

 • Το βρέφος έχει τα μάτια ανοιχτά, είναι σε εγρήγορση
 • Οι κινήσεις των οφθαλμών είναι γρήγορες
 • Κάνει θηλαστικές κινήσεις και ήχους
 • Φέρνει τα χέρια στο στόμα
 • Όταν το μωρό σας παρουσιάζει τα παραπάνω σημεία τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει ο θηλασμός πριν το μωρό αρχίσει να κλαίει και δεν συνεργάζεται.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα και το μωρό έχει την ικανότητα να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που του χρειάζεται.

 1. Πως να σταματάτε το θηλασμό

Για να σταματήσετε το θηλασμό βάζετε το μικρό δάχτυλο του χεριού σας στην άκρη του στόματος του μωρού, ανάμεσα στα ούλα του, μέχρι να καταλάβετε ότι έχει σταματήσει να θηλάζει. Στη συνέχεια τραβήξτε το μωρό από το στήθος σας.

 1. Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά το θηλασμό
 • Βάζετε το μωρό όρθιο, ακουμπισμένο στο στήθος ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του αέρα που τυχόν έχει καταπιεί κατά την διάρκεια του θηλασμού (ρέψιμο).
 • Η καλύτερη στάση του μωρού στην κούνια μετά τον θηλασμό είναι να το βάζετε γυρισμένο στο πλάι.
 1. Αν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές

Το σχήμα του στήθους και των θηλών είναι διαφορετικό από γυναίκα σε   γυναίκα και αυτό είναι φυσιολογικό. Εκτός από ακραίες περιπτώσεις, κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει το παιδί της, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους της ή το σχήμα των θηλών της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές μπορείτε να θηλάσετε με επιτυχία.

Με τον όρο «επίπεδες θηλές», εννοούμε τις θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι επίπεδες, όταν όμως δεχτούν κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα, χαμηλή θερμοκρασία ή πίεση στην περιοχή της θηλαίας άλω, βγαίνουν προς τα έξω. Πολλές φορές αρκεί για μια μητέρα με επίπεδες θηλές, πριν το θηλασμό μια ελαφριά τριβή για να τις βοηθήσει να βγουν προς τα έξω.

Οι θηλές, όπως και το στήθος, αλλάζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, ακόμα και αν πριν την εγκυμοσύνη είχατε επίπεδες ή εισέχουσες  θηλές, μην ανησυχείτε. Στο τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί όλα να έχουν αλλάξει. Εάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές και θέλετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να τις προετοιμάσετε για τον θηλασμό, μπορείτε από τον έβδομο μήνα, να προμηθευτείτε τις ειδικές πλαστικές ασπίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για αυτό το σκοπό. Τις φοράτε μέσα από το σουτιέν για μερικές ώρες την ημέρα και πολλές φορές βοηθούν ουσιαστικά, μακραίνοντας την θηλή. Πάντως, και χωρίς κάποια προετοιμασία, είναι δυνατόν να θηλάσετε χωρίς προβλήματα.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που έχετε εισέχουσες ή επίπεδες θηλές:

 • Κρατήστε το μωρό σας κοντά σας και θηλάζετε κάθε φορά που το μωρό σας, δείχνει τα πρώτα σημάδια πείνας. Όταν ξεκινάτε τον θηλασμό πριν το μωρό σας αρχίσει να κλαίει, έχετε και οι δύο περισσότερη υπομονή και είναι ευκολότερο να τα καταφέρετε.
 • Δώστε μεγάλη προσοχή, το μωρό σας να «πιάνει» σωστά το στήθος κάθε φορά που θηλάζετε.
 • Τουλάχιστον μέχρι το μωρό σας να προσαρμοστεί, προσπαθήστε να πίνει μόνο από το στήθος. Η χρήση μπουκαλιού ή της πιπίλας, μπερδεύουν το μωρό και συχνά το οδηγούν να μην «πιάνει» καθόλου το στήθος. Αυτό γιατί η θηλή του μπουκαλιού ή της πιπίλας είναι πολύ μακρύτερη από την δική σας θηλή και ερεθίζει το σημείο στου στόματος του μωρού που εκλύει το αντανακλαστικό του θηλασμού. Στην περίπτωση σας όμως, το μωρό θα πρέπει να μάθει να θηλάζει χωρίς πρώτα να ερεθιστεί αυτή η περιοχή του στόματός του, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη μαλακή και σκληρή υπερώα (το κέντρο περίπου του ουρανίσκου).Για τον ίδιο λόγο, βοηθήματα όπως η πλαστική θηλή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και μόνο όταν δε γίνεται διαφορετικά.
 • Το μωρό σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο Ιδιαίτερο σχήμα της θηλής σας. Έχετε υπομονή και η ανταμοιβή θα έρθει σύντομα. Όταν το μωρό σας δε γνωρίζει κάτι άλλο εκτός από το στήθος σας, προσαρμόζεται σε αυτό και ο θηλασμός πετυχαίνει.
 • Στην περίπτωση που ο θηλασμός, παρά τις προσπάθειες σας, δε λειτουργεί, μην απελπίζεστε. Υπάρχει και η δυνατότητα να βγάζετε το γάλα σας με το θήλαστρο και να το δίνετε με το μπουκάλι στο μωρό σας. Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί φυσικά περισσότερο χρόνο και περισσότερη προσπάθεια από τη μεριά σας. Είναι όμως μια τελευταία λύση, που βοηθά πολλές μητέρες να θηλάσουν το παιδί τους για αρκετούς μήνες.

Οι ραγάδες των θηλών

Με τον όρο ραγάδες περιγράφονται οι πληγές που είναι δυνατόν να προκληθούν στις θηλές, κυρίως όταν το μωρό δεν «πιάνει» σωστά το στήθος.

Τρόποι αντιμετώπισης των ραγάδων των θηλών:

 • Σε γενικές γραμμές μη διακόπτετε το θηλασμό. Στην περίπτωση όμως, που ο θηλασμός είναι πολύ επώδυνος και το στήθος πληγωμένο, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα για κάποιες ώρες ή μια μέρα ανάλογα με το πρόβλημα. Στο διάστημα αυτό, μπορείτε να αδειάζετε το στήθος σας με ειδικό μασάζ ή θήλαστρο. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε 3-4ώρες ,ώστε το στήθος να δέχεται αρκετά ερεθίσματα και να συνεχίσει αμείωτη η παραγωγή του γάλακτος.
 • Βεβαιωθείτε, με τη βοήθεια κάποιας ειδικού, αν το μωρό πίνει σωστά από το στήθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα προκαλείται όταν το μωρό δεν «πιάνει» σωστά το στήθος και διορθώνεται εύκολα και γρήγορα όταν το μωρό θηλάζει σωστά.
 • Ξεκινάτε το γεύμα από την πλευρά που πονάει λιγότερο. Στην αρχή του θηλασμού το μωρό είναι λαίμαργο και κάνει έντονες θηλαστικές κινήσεις. Προσφέρετε την ευαίσθητη πλευρά δεύτερη. Το μωρό είναι σχεδόν χορτάτο και πιο χαλαρό.
 • Αλλάζετε συχνά τη στάση θηλασμού. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται πάντα τα ίδια σημεία της θηλής.
 • Αποφεύγετε ότι ξηραίνει την επιδερμίδα της θηλής, για παράδειγμα σαπούνι, οινόπνευμα ή απολυμαντικά. Αντί για αυτό, μην ξεπλένετε τις θηλές μετά το θηλασμό. Το γάλα σας με τις ουσίες που περιέχει, δρα απολυμαντικά και το σάλιο του μωρού σας περιέχει ένζυμα που επιταχύνουν την επούλωση των πληγών.
 • Διατηρήστε τη θηλή στεγνή. Φοράτε ρούχα που να επιτρέπουν τον καλό αερισμό του στήθους.
 • Χρησιμοποιείστε μια αλοιφή λανολίνης για τις θηλές μετά το θηλασμό. Μια τέτοια αλοιφή προσφέρει συχνά μεγάλη ανακούφιση και δε χρειάζεται να την ξεπλύνετε πριν τον επόμενο θηλασμό.
 • Στην περίπτωση που το γάλα δεν ρέει καλά, κάντε πριν το θηλασμό ένα ελαφρό μασάζ στο στήθος. Έτσι, το μωρό δεν χρειάζεται να κάνει πολύ δυνατές θηλαστικές κινήσεις και η θηλή δεν καταπονείται.
 • Αφήνετε το μωρό να θηλάσει σε κάθε γεύμα από τον ένα μαστό και στο επόμενο γεύμα από τον άλλον μαστό.

Και ακόμη

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες είναι ότι:

 1. Τις πρώτες 3-4μέρες στο μαιευτήριο το νεογνό χάνει περίπου 7-10% του βάρους γεννήσεως του, που θεωρείται φυσιολογικό.
 2. Το μητρικό γάλα επαρκεί όταν το μωρό.
 3. Παίρνει βάρος (100-200 γραμμάρια την εβδομάδα ή τουλάχιστον 400 γραμμάρια το μήνα).
 4. Δείχνει υγιές (χρώμα καλό, δέρμα λευκό).
 5. Ψηλώνει.
 6. Μεγαλώνει η περιφέρεια της κεφαλής.
 7. Δείχνει ζωντάνια και ενεργητικότητα.
 8. Λερώνει 5-6 πάνες με ούρα και κόπρανα το 24ώρο.
 9. Έχει μεσοδιαστήματα ύπνου(τουλάχιστον 1 ώρα ύπνου από τον τελευταίο θηλασμό).
 10. Τα νεογέννητα θηλάζουν 8-12 φορές το 24ώρο.
 11. Το γάλα που βγαίνει από τον μαστό στην αρχή του γεύματος είναι πιο αραιό και στην συνέχεια γίνεται πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να χορτάσει το μωρό.

Γενικά

Για κάποιες μητέρες και μωρά ο μητρικός θηλασμός προχωράει ομαλά από την αρχή. Για άλλες χρειάζεται κάποιον χρόνο και αρκετές προσπάθειες για να προχωρήσει η διαδικασία αποτελεσματικά. Όπως κάθε τι καινούριο, ο μητρικός θηλασμός χρειάζεται κάποια εξάσκηση.

Να θυμάστε πως σημαντικά κλειδιά για επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι η σωστή δική σας άποψη, η σωστή θέση του μωρού κατά τον θηλασμό και η εμπιστοσύνη, που πρέπει να έχετε στον εαυτό σας. Έτσι καθώς περνούν οι βδομάδες θα είστε χαρούμενη, που θηλάζετε με επιτυχία το μωρό σας.

Πότε να καλέσετε τον παιδίατρο

Εκτός από τις καθορισμένες επισκέψεις σας, θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο, όταν:

 • Κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον ομφαλό του (δεν κλείνει, μυρίζει άσχημα, βγάζει αίμα ή πύο, έχει κοκκινίλα γύρω-γύρω)
 • Έχει σπυράκια
 • Δεν έχει κενώσεις
 • Έχει αίμα στα κόπρανά του
 • Τα μάτια του μωρού σας τσιμπλιάζουν πολύ και είναι πρησμένα τα βλέφαρά του
 • Είναι νωθρό ή αντίθετα πολύ ανήσυχο
 • Έχει εμετούς
 • Βήχει ή έχει γρήγορη αναπνοή
 • Έχει μελανιάσει ή χλομιάσει
 • Έχει πυρετό (η θερμομέτρηση γίνεται από το έντερο, βάζοντας το τμήμα του θερμομέτρου με τον υδράργυρο στο έντερο και από τη θερμοκρασία που θα δείξει αφαιρέστε 2-3 βαθμούς)
 • Έχει έκκριμα από τα αυτιά του
 • Χάνει βάρος

Μασάζ του στήθους και βγάλσιμο γάλακτος με το χέρι

Τη μέθοδο αυτή για μασάζ του στήθους, θα ήταν καλό να γνωρίζει κάθε γυναίκα που θηλάζει. Σας προσφέρει βοήθεια σε πολλές δύσκολες καταστάσεις, όταν το γάλα δε ρέει, όταν έχετε πολύ γάλα και θέλετε να ελαφρύνετε λίγο το στήθος σας ή και όταν το παιδί σας για λίγο καιρό δεν μπορεί να πιει στο στήθος, για να βγάζετε γάλα και να διατηρείτε την ποσότητα του σταθερή. Πολλές γυναίκες προτιμούν την τεχνική αυτή από το θήλαστρο, γιατί τις πονάει λιγότερο και την αισθάνονται σαν κάτι πιο φυσικό. Άλλωστε τα χέρια σας τα έχετε παντού και πάντοτε διαθέσιμα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2017-12-01T16:54:08+00:00 Δεκέμβριος 1st, 2017|0 Comments

Leave A Comment