Κύστη στην ωοθήκη; που οφείλεται και πώς να απαλλαγείτε!

//Κύστη στην ωοθήκη; που οφείλεται και πώς να απαλλαγείτε!
  • Κύστη στην ωοθήκη

Κύστη στην ωοθήκη; που οφείλεται και πώς να απαλλαγείτε!

Αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες όλων των ηλικιών -με μεγαλύτερη όμως συχνότητα εμφάνισης σε αυτές της αναπαραγωγικής ηλικίας-, οι κύστεις ωοθηκών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ακίνδυνες. Υποχωρώντας στην πλειοψηφία από μόνες τους χωρίς θεραπεία, σκόπιμο είναι να ελέγχονται για τις πιο σπάνιες περιπτώσεις που είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, προκαλούν πόνο ή παραμένουν για αρκετό καιρό ανυποχώρητες.

Οφειλόμενες σε αδιευκρίνηστους ορμονικούς λόγους και δίχως να σχετίζονται με κάποια κληρονομική ή γονιδιακή προδιάθεση, ευτυχώς οι κύστεις στις ωοθήκες σπάνια συνδέονται με κακοήθεια και καρκίνο. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος που  μπορεί να ενέχουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι να συστραφούν ή να σπάσουν, προκαλώντας έντονο πόνο.

Πως ανιχνεύονται

Η διάγνωση για την παρουσία κύστης στην ωοθήκη γίνεται με υπερηχογράφημα (διακολπικό έσω γεννητικών οργάνων ή υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών), κατά κύριο λόγο στα πλαίσια ενός τυπικού γυναικολογικού τσεκάπ. Είναι όμως όλες οι κύστεις ίδιες; Εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις κακοήθειας, οι υπόλοιπες, διακρίνονται ως εξής:

1. Λειτουργικές κύστεις

Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες, οι οποίες υποχωρούν είτε με τη χρήση αντισυλληπτικών, είτε με την πάροδο του χρόνου σε ποσοστό 80%. Οι λειτουργικές κύστεις με τη σειρά τους διαχωρίζονται σε:

– Ωοθυλακικές, οι οποίες είναι ασυμπτωματικές, δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά και δημιουργούνται αν για κάποιο λόγο δεν σπάσει η «κύστη» που περιέχει φυσιολογικά το ωάριο (ωοθυλάκιο), όπως συμβαίνει κάθε μήνα στην ωορρηξία.

– Ωχρινικές κύστεις, οι οποίες δημιουργούνται από το ωοθυλάκιο το οποίο αντί να σπάσει μετά την ωορρηξία και να υποχωρήσει σταδιακά, δημιουργεί κύστη, προκαλώντας πόνο, ειδικά αν περιέχει και αίμα. Στην περίπτωση που σπάσει, προκαλεί έντονο πόνο και σπάνια, περιτονίτιδα.

2. Κυσταδένωμα

Είναι καλοήθεις όγκοι του επιθηλίου της ωοθήκης, έχουν ορώδες ή  βλεννώδες περιεχόμενο και σπάνια υποχωρούν μόνοι τους. Τα συμπτώματά τους είναι ανάλογα με τις διαστάσεις τους, με αποτέλεσμα όταν οι κύστεις είναι μικρές σε μέγεθος να μην δημιουργούν κανένα πρόβλημα.  Διαπιστώνονται τυχαία στη διάρκεια του γυναικολογικού ελέγχου ρουτίνας με υπέρηχο, όταν όμως είναι μεγάλες προκαλούν πόνο καθώς πιέζουν τα γύρω όργανα (πύελο, έντερο κλπ). Oι κύστεις αυτές προτείνεται να αφαιρούνται και να ελέγχονται προληπτικά με βιοψία.

3. Ενδομητριωσική κύστη,

η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 5 εκατοστά και οφείλεται στην ενδομητρίωση. Η κύστη αυτή έχει σοκολατοειδές περιεχόμενο, είναι πιο επίπονη και αντιμετωπίζεται χειρουργικά (με συμβατική επέμβαση ή λαπαροσκοπικά).

4. Δερμοειδείς κύστεις

Είναι κύστεις που εμφανίζονται σπανιότερα. Μπορεί να περιέχουν τρίχες, δόντια, δέρμα και σπανιότερα άλλους ιστούς. Συνήθως βρίσκονται σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο. Κάποιες φορές μπορεί να φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα έντονο πόνο και πυρετό, λόγω της περιτονίτιδας που προκαλείται. Αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Η θεραπεία

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τις πιο απλές κύστεις είναι τα αντισυλληπτικά. 
Στην περίπτωση των κυσταδενωμάτων και όσων επιμένουν παρά το πέρασμα του χρόνου ή τη λήψη αντισυλληπτικών, ενδείκνυται η αφαίρεσή τους, διότι αν παραμείνουν για πολύ καιρό, δημιουργούν φλεγμονή γύρω από την ωοθήκη, βλάπτοντάς την σοβαρά. 
Αν η κύστη είναι πολύ μεγάλη εμποδίζοντας τη λειτουργία των γύρω οργάνων, είναι αναγκαίο να αφαιρεθεί ενώ αν κολλημένη στην ωοθήκη ή την έχει συμπεριλάβει ολόκληρη, μπορεί να πρέπει να αφαιρεθεί μαζί και η ωοθήκη.

Για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση, οι κύστεις που έχουν μείνει στις ωοθήκες για χρόνια από όταν βρίσκονταν στην αναπαραγωγική ηλικία, θα πρέπει να ελέγχονται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις (δείκτης C125, για καρκίνο της ωοθήκης κλπ.) και ιδανικά να αφαιρούνται.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
2017-12-01T16:50:28+00:00 Δεκέμβριος 4th, 2017|0 Comments

Leave A Comment