Κολποσκόπηση

/Κολποσκόπηση
Κολποσκόπηση 2017-06-27T15:13:51+00:00

Κολποσκόπηση

Είναι η εξέταση που θα πρέπει να ακολουθεί κάθε παθολογικό τεστ Παπανικολάου και είναι το σημαντικότερο μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου.  Γίνεται όταν στο test Παπανικολάου ανιχνεύονται:

  • Λοίμωξη από τον ιό HPV (ανθρώπινος ιός θηλωμάτων)
  • Δυσπλασία του επιθηλίου
  • Ατυπία και κοιλοκυττάρωση
  • Κύτταρα ASCUS, η ύπαρξη των παραπάνω είναι προγνωστική για την εξέλιξη της παθολογίας
  • Σε υποψία ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων test Παπανικολάου (όταν η εικόνα κατά τη γυναικολογική εξέταση δεν συμβαδίζει  με το αποτέλεσμα του επιχρίσματος

Η κολποσκόπηση γίνεται σε όλες τις μέρες του κύκλου εκτός της περιόδου, καθώς και στην κύηση όταν υπάρχει ένδειξη. Δεν είναι επώδυνη και δεν χρειάζεται νάρκωση. Γίνεται με το κολποσκόπιο  που  επιτρέπει την επισκόπηση του τραχήλου με πολύ μεγάλη μεγέθυνση και με ειδικές χρωστικές που χρωματίζουν τα παθολογικά κύτταρα αν υπάρχουν.

Αν στην εξέταση φανούν μη φυσιολογικές ή ύποπτες περιοχές, τότε λαμβάνονται βιοψίες που θα αποκλείσουν ή θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη βλάβης, αλλά και θα καθορίσουν το στάδιο αυτής.

Μετά την εξέταση για μία ή δύο μέρες η ασθενής μπορεί να παρατηρήσει ελαφρώς αιματηρό ή καφεοειδές κολπικό έκκριμα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αισθάνεται ελαφρά ενόχληση όπως  της περιόδου αμέσως μετά την εξέταση.