Αντισύλληψη

/Αντισύλληψη
Αντισύλληψη 2017-06-27T15:47:39+00:00

Αντισύλληψη

Ρωτείστε το γιατρό σας για τις μεθόδους αντισύλληψης, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες. Θα σας ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μεθόδου και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Μέθοδοι Αντισύλληψης και ποσοστά αποτυχίας

Αντισυλληπτικό Χάπι 0-1%
Σπιράλ 3%
Προφυλακτικό 10%
Διακεκομμένη συνουσία 23%
Μέθοδος αποφυγής γόνιμων ημερών 24%
Καμία προφύλαξη 90%

Περιπτώσεις που το χάπι αντενδείκνυται:

 1. Γυναίκες που είχαν ή έχουν θρομβοφλεβίτιδα.
 2. Γυναίκες με καρδιολογικά προβλήματα.
 3. Γυναίκες με όγκο στο στήθος, στη μήτρα, κλπ.
 4. Γυναίκες με εστιακή ημικρανία.
 5. Γυναίκες υπερβολικά παχύσαρκες.
 6. Γυναίκες με σοβαρή κατάθλιψη που χρειάζεται θεραπεία.
 7. Γυναίκες με προβλήματα στο ήπαρ ή χολολιθίαση.

Επίσης δεν πρέπει να αρχίζουν τη λήψη του χαπιού γυναίκες που υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι έγκυες.  Άλλωστε το γεγονός ότι η αρχή της λήψης αντισυλληπτικών (πρώτο κουτί) γίνεται πάντα την πρώτη ημέρα της περιόδου διασφαλίζει τη μη ύπαρξη εγκυμοσύνης.  Ακόμα, γυναίκες με αιμορραγία ή ακανόνιστη περίοδο δεν πρέπει να αρχίζουν το χάπι πριν ο γυναικολόγος ξεκαθαρίσει που οφείλεται το πρόβλημά τους.

Τι να κάνετε αν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι;

Το χάπι είναι απολύτως αποτελεσματικό όταν η γυναίκα το παίρνει σωστά και σταθερά.  Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν συμβαίνει:  μια γυναίκα μπορεί να ξεχάσει να πάρει ένα χάπι ή να καθυστερήσει να το πάρει από την καθορισμένη ώρα (την ώρα την καθορίζει η γυναίκα π.χ. το βράδυ πριν τον ύπνο) ή να κάνει για κάποιο λόγο εμετό λίγη ώρα μετά την λήψη του χαπιού οπότε είναι σαν να μην το έχει πάρει. Αν έχει καθυστερήσει τη λήψη ενός χαπιού για λιγότερο από 12 ώρες, τότε πρέπει να πάρει το χάπι που καθυστέρησε αμέσως μόλις το θυμηθεί και να συνεχίσει κανονικά τη λήψη για όλο το κύκλο.  Στην περίπτωση αυτή δεν μειώνεται η αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα. Αν ξεχάσει τελείως το χάπι για 1-2 ημέρες θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά η λήψη των δισκίων παραλείποντας το ξεχασμένο.  Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι 100% εξασφαλισμένη η αντισυλληπτική δράση και θα πρέπει η γυναίκα να πάρει επιπρόσθετα αντισυλληπτικά μέτρα (π.χ. προφυλακτικό) στη διάρκεια του συγκεκριμένου κύκλου.

Τα αντισυλληπτικά βελτιώνουν:

Προβλήματα που αφορούν τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου (πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος κύκλου ή ακανόνιστος κύκλος).

 • Την ακμή.
 • Την υπερβολική απώλεια αίματος κατά την εμμηνορυσία και ειδικά όταν συνυπάρχει σιδηροπενική αναιμία.
 • τη δυσμηνόρροια (επώδυνη εμμηνορυσία).
 • Τα ινομυώματα της μήτρας.
 • Την οστεοπόρωση.
 • Τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Παρενέργειες από την λήψη αντισυλληπτικών:

 • Μικρή αύξηση του βάρους τους πρώτους 2-3 μήνες.
 • Εμφάνιση σταγόνων αίματος εκτός περιόδου.
 • Πονοκέφαλος τους πρώτους 2-3 μήνες.
 • Ναυτία τους πρώτους 2-3 μήνες.

Τα αντισυλληπτικά μπορούν να αναβάλλουν την περίοδο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου μια γυναίκα θα ήθελε να μην έχει έμμηνο ρύση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Τέτοιες περιπτώσεις όπως ένα ταξίδι του μέλιτος, μια πολύτιμη εβδομάδα ερωτικών διακοπών και πολλές άλλες, ανάλογα με την περίπτωση.  Η γυναίκα που κάνει αντισύλληψη, αν συνεχίσει το ένα κουτί μετά το άλλο, χωρίς διακοπή, δεν θα εμφανίσει περίοδο όσο διαρκεί η συνεχής λήψη των αντισυλληπτικών.

Φυσικά, εφόσον θέλει παράλληλα να έχει αντισυλληπτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικού από την πρώτη ημέρα της προηγούμενης περιόδου από αυτήν που επιθυμεί να αναβάλλει.