HPV (Human Papilloma Virus)

Ο ιοί HPV (Human Papilloma Virus), ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων(κονδυλωμάτων) αποτελούν μια ομάδα με περισσότερους από 100 διαφορετικούς ιούς, εκ των οποίων 30 στελέχη μπορούν να μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Η λοίμωξη HPV αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη στις γυναίκες και στους άνδρες και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζει συμπτώματα. Πιστεύεται ότι περισσότεροι από τρείς στους δέκα ανθρώπους είναι φορείς του ιού και μόνο τρείς στους εκατό από αυτούς έχουν ορατές αλλοιώσεις.

Ορισμένοι τύποι του HPV προκαλούν αλλοιώσεις στα χέρια ή τα πόδια ενώ άλλοι μπορεί να είναι η αιτία ορατών αλλοιώσεων στα  γεννητικά όργανα. Κάθε άνθρωπος που έχει μολυνθεί από κάποιον ιό HPV μπορεί να αναπτύξει βλάβες και πολλοί άνθρωποι με κονδυλώματα αν και πάσχουν δεν το γνωρίζουν.

Πως μπορώ να γνωρίζω εάν έχω μολυνθεί από τον HPV ή έχω βλάβες στα γεννητικά όργανα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε.  Μερικές φορές οι βλάβες δεν φαίνονται γιατί βρίσκονται μέσα στον κόλπο, στον τράχηλο ή στον πρωκτό.  Ακόμη αυτές συχνά έχουν το χρώμα της περιοχής και δεν προκαλούν πόνο.  Σπάνια προκαλούν συμπτώματα, όπως φαγούρα, πόνο ή αιμορραγία.  Μερικές φορές οι βλάβες βρίσκονται κατά την διάρκεια της εξέτασης στους άνδρες ή της γυναικολογικής εξέτασης στις γυναίκες.  Στις γυναίκες ένα μη φυσιολογικό τραχηλικό επίχρισμα (test Παπανικολάου) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι ο ιός HPV έχει μολύνει τα γεννητικά όργανα, αν και το test Παπανικολάου δεν είναι η εξέταση που δίνει τη διάγνωση για μόλυνση από τον ιό HPV.

Ποιους προσβάλλει ο HPV ή προκαλεί βλάβες στα γεννητικά τους όργανα;

Η φλεγμονή από HPV συμπεριλαμβανομένων και των βλαβών στα γεννητικά όργανα μπορεί να προσβάλλει σεξουαλικά ενεργούς άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, των φυλών και των κοινωνικών τάξεων.  Εμφανίζεται σε ετεροσεξουαλικά άτομα και σε ομοφυλόφιλους στον ίδιο βαθμό.  Τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν από τις μητέρες τους κατά την διάρκεια της γέννησης, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια.  Επειδή μεσολαβεί πολύς χρόνος για να εμφανιστούν οι βλάβες μπορεί με τον τρόπο αυτό να εμφανιστεί φλεγμονή σε ανθρώπους που δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις για πολλά χρόνια.

Πως μολύνεται κάποιος από HPV ή προκαλούνται αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα;

Ο HPV και οι βλάβες στα γεννητικά όργανα μεταδίδονται πολύ συχνά από την κατευθείαν επαφή δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια της κολπικής, της παραφύσιν και της στοματικής επαφής με κάποιον, που ήδη έχει τη φλεγμονή.   Εάν έχετε HPV είναι απίθανο να μεταδοθεί στην οικογένειά σας με εξαίρεση το σεξουαλικό σας σύντροφο.  Βλάβες στα άλλα τμήματα του σώματος όπως στα χέρια οφείλονται σε διαφορετικούς τύπους του HPV.  Βλάβες μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε τρείς εβδομάδες έως ένα χρόνο μετά τη σεξουαλική επαφή με ένα άτομο, το οποίο έχει ήδη μολυνθεί ή μπορεί να μην εμφανιστούν ποτέ.  Έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέρουμε πότε ακριβώς και από ποιόν έγινε η μόλυνση με τον ιό και εξηγεί γιατί ο σεξουαλικός σας σύντροφος μπορεί να μην έχει μολυνθεί.

Πως είναι οι βλάβες των γεννητικών οργάνων;

Οι βλάβες των γεννητικών οργάνων είναι υπερπλασίες ή εξογκώματα, τα οποία φαίνονται στο αιδοίο, γύρω από την είσοδο του κόλπου, στον πρωκτό, στον τράχηλο, το πέος, το όσχεο, τη βουβωνική χώρα και το μηρό.  Οι βλάβες μπορεί να είναι επίπεδες ή υπερυψωμένες, μονήρεις ή πολλαπλές, μικρές ή μεγάλες.  Μερικές φορές μπορεί να συγκεντρώνονται μαζί δημιουργώντας ένα μόρφωμα που μοιάζει με πολύ μικρό κουνουπίδι.

Θα πρέπει να πάει κανείς στον ιατρό του αν παρατηρήσει:

  • Οποιοδήποτε εξόγκωμα ή υπερπλασία στο δέρμα κοντά στο πέος, στον κόλπο, στον πρωκτό ή στο αιδοίο
  • Μια μη φυσιολογική φαγούρα, πόνο ή αιμορραγία
  • Ο σεξουαλικός σας σύντροφος σας πει ότι έχει μολυνθεί από τον ιό HPV στα γεννητικά όργανα ή έχει βλάβες στα γεννητικά όργανα

Πως γίνεται η διάγνωση των βλαβών των γεννητικών οργάνων;

Μπορείς να ψάξεις μόνος σου τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου για βλάβες αλλά θυμήσου, ότι οι βλάβες πολλές φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν.  Μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ μιας βλάβης και άλλων εξογκωμάτων ή βλαβών σαν σπυράκια.  Εάν νομίζεις ότι έχεις βλάβες ή έχεις μολυνθεί από τον ιό HPV, πήγαινε στον ιατρό σου.  Ο ιατρός θα ελέγξει περισσότερο σχολαστικά και μπορεί να χρησιμοποιήσει το κολποσκόπιο (ένα όργανο με μεγεθυντικούς φακούς) για να βρει τις αλλοιώσεις, που δεν φαίνονται με το μάτι.  Οι ιατροί για να ελέγξουν τις βλάβες βάζουν διάλυμα οξικού οξέος, που είναι ίδιο με το λευκό ξύδι, στην περιοχή που παρουσιάζει αλλοίωση.  Αυτό αλλάζει την απόχρωση της πάσχουσας περιοχής σε άσπρο και την κάνει ευκολότερη στην παρατήρηση, ειδικά με το κολποσκόπιο.

Πώς ανιχνεύεται ο ιός HPV;

Αλλοιώσεις των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας ενδεικτικές λοίμωξης HPV φαίνονται στο τεστ Παπανικολάου ή σε ιστολογική εξέταση βιοψίας. Όμως η ανίχνευση και τυποποίηση του ιού HPV γίνεται με μοριακές τεχνικές όπως PCR, in situ υβριδισμός, Hybrid Capture-2 και πρόσφατα με τη νέα μέθοδο Cervista. Η μέθοδος Cervista HR χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ασθενών με άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας (ASCUS) στο τεστ Παπανικολάου, για να διερευνηθεί η ανάγκη παραπομπής για κολποσκόπηση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η λοίμωξη HPV;

Τα περισσότερα στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν εμφανείς ή κλινικά σοβαρές αλλοιώσεις. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να απομακρύνει τον ιό κυρίως στα νεαρά άτομα που είναι μικρότερα των 30 ετών. Υπάρχουν όμως στελέχη HPV (14 γνωστά μέχρι σήμερα) τα οποία χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» γιατί σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασίας ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου και του πρωκτού.

Που αποσκοπεί ο μοριακός έλεγχος για τον HPV;

Ο μοριακός έλεγχος για τον ιό HPV αποσκοπεί στην ταυτοποίηση των «υψηλού κινδύνου» στελεχών του ιού που σχετίζονται με την ανάπτυξη σοβαρής δυσπλασίας / καρκίνου τραχήλου μήτρας και όχι σε αυτή καθ΄ αυτή την ανίχνευση του ιού.

Πως θεραπεύονται οι βλάβες των γεννητικών οργάνων;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ιατρός θεραπεύει τις βλάβες, όχι τις αιτίες, δηλαδή δεν θεραπεύει τον οργανισμό από τον HPV, αλλά θεραπεύει μόνο τα επακόλουθά του.  Ο οργανισμός  σου είναι εκείνος που θεραπεύει τις επιπτώσεις και μπορεί να ζει με τον ιό χωρίς να εμφανίζει τις επιπτώσεις του.  Ο σκοπός της θεραπείας είναι να θεραπευτούν οι ορατές βλάβες των γεννητικών οργάνων και να ελαττώσουν την ποσότητα του ιού πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σου να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.  Μερικές φορές οι θεραπείες απαιτούν χρόνο μέχρι και έξι μήνες και αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπόδια και δυσκολίες στον ιατρό σου και σ’ εσένα.  Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες από τις οποίες οι περισσότερες θα χρειαστούν πολλές επισκέψεις στον ιατρό.

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των βλαβών:

  • Παρακολούθηση
  • Κρυοπηξία
  • Ηλεκτροκαυτηρίαση
  • Θεραπεία με Laser

Είναι η θεραπεία επίπονος;

Ο ιατρός θα διαλέξει την πλέον κατάλληλη θεραπεία για σας.  Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για το πόσο επίπονος είναι η θεραπεία καθώς τα επίπεδα υπομονής διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο.  Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην αισθανθούν καθόλου πόνο, άλλοι μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητοι.

Το πρώτο βήμα για την θεραπεία. Τι πρέπει να κάνω;

  • Ρωτήστε τον ιατρό σας να σας εξηγήσει τη θεραπεία
  • Πείτε στον ιατρό σας τους φόβους σας για τη θεραπεία
  • Να είστε σίγουροι ότι καταλάβατε τις οδηγίες του
  • Να είστε υπομονετικοί.  Η θεραπεία πολλές φορές απαιτεί περισσότερες από μία επισκέψεις
  •  Εάν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε, το πείτε στον ιατρό σας για να επιλέξει τη σωστή θεραπεία
  • Μη χρησιμοποιείτε θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται για τα χέρια ή για τα πόδια που έχουν βλάβες. Το ευαίσθητο δέρμα των γεννητικών οργάνων απαιτεί εδική θεραπεία
  • Μερικοί συμβουλεύουν να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.  Αυτό αποσκοπεί κυρίως στην προστασία της θεραπευόμενης περιοχής του δέρματος από την τριβή και στη βοήθεια της επούλωσης

Όταν οι βλάβες εξαφανιστούν ο ιός υπάρχει ακόμα;

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, είναι φυσικό ο ιός να παραμένει στο σώμα.  Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι βλάβες έχουν καταστραφεί, ο ιός μπορεί να υπάρχει ακόμη. Απαλλάσσοντας όμως τον οργανισμό από τις βλάβες ένας σημαντικός αριθμός από κύτταρα του ιού θα έχουν καταστραφεί.  Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι ασθενέστερος, γεγονός που επιτρέπει στον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει τα εναπομείναντα κύτταρα του ιού.  Εξαρτάται έτσι από τον ανοσολογικό σύστημα αν θα επιτρέπει ή όχι στον ιό να εκφραστεί.  Γενικά πιστεύεται, ότι εάν δεν υπάρχουν περισσότερες βλάβες έξι μήνες μετά τη θεραπεία το σώμα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τον ιό.

Τι θα κάνω μετά την θεραπεία;

Οι ασθενείς μετά την  θεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ξέρουμε εάν οι βλάβες επανεμφανιστούν.  Σε μερικές περιπτώσεις εντούτοις χωρίς θεραπεία το ανοσολογικό σύστημα πετυχαίνει να περιορίσει τον HPV και να τον αντιμετωπίσει.

Ποια η σχέση των βλαβών από HPV στα γεννητικά όργανα και του καρκίνου;

Ορισμένοι τύποι του HPV ευθύνονται για βλάβες στον τράχηλο, οι οποίες εάν δεν θεραπευτούν μπορούν μετά από μερικά χρόνια να προκαλέσουν μεταβολές σε προκαρκινωματώδεις βλάβες και αργότερα σε καρκίνο.  Αυτή η διαδικασία είναι αργή και υπάρχει πάρα πολύς χρόνος να θεραπεύσουμε τις βλάβες πριν αυτές γίνουν καρκίνος.  Αυτό αποτελεί ένα ακόμη λόγο για μια γυναίκα με βλάβες στα γεννητικά όργανα, όπως και κάθε άλλη γυναίκα που έχει σεξουαλικές σχέσεις να κάνει σε τακτά διαστήματα test Παπανικολάου.  Η ανίχνευση των αλλοιώσεων νωρίς με το test Παπανικολάου είναι ο καλύτερος και ο πλέον σίγουρος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τον καρκίνο του τραχήλου.

Ποια η σχέση ανάμεσα στις βλάβες των γεννητικών οργάνων από τον HPV και την εγκυμοσύνη;

Οι βλάβες των γεννητικών οργάνων μερικές φορές προκαλούν προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης και του τοκετού.  Οι βλάβες μπορούν να φθάσουν σε μεγάλο μέγεθος και ο αριθμός των βλαβών μπορεί επίσης να είναι μεγάλος, επειδή γίνονται ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Οι βλάβες συνήθως θεραπεύονται μετά την εγκυμοσύνη, αλλά εάν η βλάβη είναι πολύ μεγάλη μπορεί να θεραπευτεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποφύγουμε προβλήματα κατά τον τοκετό.  Η πιθανότητα να μολυνθεί το παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι πολύ μικρή.  Μια γυναίκα με βλάβες των γεννητικών οργάνων από HPV, δεν χρειάζεται να κάνει καισαρική τομή εκτός εάν οι βλάβες μπλοκάρουν τον γεννητικό σωλήνα.  Είναι σπουδαίο μια έγκυος γυναίκα να ενημερώνει τον ιατρό της ότι αυτή ή ο σύζυγός της είναι μολυσμένοι από τον HPV ή έχουν βλάβες των γεννητικών οργάνων από HPV.

Ποια η σχέση γονιμότητος και βλαβών των γεννητικών οργάνων;

Ο HPV δεν εξαπλώνεται πέρα από τον τράχηλο και δεν προσβάλλει το σώμα της μήτρας και τις ωοθήκες και έτσι δεν προκαλείται υπογονιμότητα.

Πως μπορώ να αποφύγω την μόλυνση από τον HPV ή τις βλάβες των γεννητικών οργάνων;

Το ασφαλές σεξ ελαττώνει τους κινδύνους για μολύνσεις από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων και των βλαβών των γεννητικών οργάνων από HPV:

  • Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Το προφυλακτικό εάν χρησιμοποιείται σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε επαφής, προσφέρει μερική προφύλαξη εάν είναι καλυμμένη η περιοχή που έχει προσβληθεί από HPV.  Τα προφυλακτικά συνιστώνται για όλους τους νέους ή τους περιπτωσιακούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Η χρήση σπερματοκτόνων κρεμών και gels δεν προστατεύει όπως έχει αποδειχθεί από τον HPV και τις βλάβες των γεννητικών οργάνων που προκαλεί ο ιός, αλλά είναι αποτελεσματική για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.  Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται μαζί με τα προφυλακτικά και όχι να τα αντικαθιστούν.

Είναι φυσιολογικό να είναι κανείς εκνευρισμένος και να έχει άγχος επειδή έχει HPV ή βλάβες από αυτόν στα γεννητικά όργανα;

Ναι.  Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αγχωμένοι, αισθάνονται ντροπιασμένοι ή λιγότερο ελκυστικοί ή ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ.  Αισθάνονται εκνευρισμένοι με τον σεξουαλικό τους σύντροφο αν και δεν είναι αυτός απαραίτητα το πρόβλημα.  Φοβούνται, ότι η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.  Είναι φυσιολογικό να έχουν όλοι, μερικοί ή κανένας τους αυτά τα συναισθήματα.
Εάν στεναχωριέστε για τον HPV  ή για τις βλάβες στα γεννητικά όργανα θυμηθείτε:

  • Ο HPV των γεννητικών οργάνων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά
  • Ο καρκίνος του τραχήλου, το περισσότερο σοβαρό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τον ιό HPV των γεννητικών οργάνων εύκολα προλαμβάνεται με συχνά test Παπανικολάου και θεραπεία των προκαρκινωματωδών αλλαγών των κυττάρων
  • Πληροφορώντας τον εαυτό σας για το HPV θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να καταλάβει και να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή
  • Δεν είστε μόνοι, είναι δεκάδες χιλιάδες οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φλεγμονή από HPV.  Για τους περισσότερους είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται
  • Εάν θεραπευτείτε σωστά και παρακολουθείστε τακτικά μετά τη θεραπεία οι κίνδυνοι των αλλοιώσεων στα γεννητικά όργανα πρακτικά είναι ανύπαρκτοι

Θα πρέπει να το πω στον σεξουαλικό μου σύντροφο;

Εάν έχετε ένα σταθερό μονογαμικό δεσμό ή εάν έχετε αρχίσει  μια σχέση, ο γενικός κανόνας είναι ότι εάν έχετε βλάβη στα γεννητικά όργανα πρέπει να το πείτε στον σύντροφό σας. Είναι σημαντικό για την υγεία του συντρόφου σας να το γνωρίζει. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί να πάει σε ένα ιατρό για ένα check-up. Το να το πει κανείς στον σύντροφό του μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος για να το πείτε στον σύντροφό σας.