Σεξουαλική ζωή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τα ζευγάρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ερωτικές σχέσεις και η σεξουαλική επαφή. Η συμβουλή των γυναικολόγων είναι να κάνετε σεξ όσο συχνά θέλετε, ταυτόχρονα όμως να είστε προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες επιμέρους παραμέτρους ανάλογα με το μήνα της εγκυμοσύνης που διανύετε και τις τυχόν συστάσεις του γιατρού σας.

Η γυναικεία λίμπιντο στην εγκυμοσύνη

Η ερωτική επιθυμία στην εγκυμοσύνη ποικίλει ανάλογα με τη γυναίκα. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες που έχουν μειωμένη επιθυμία, ίσως γιατί ανησυχούν για την εμφάνισή τους και τις αλλαγές που έχουν υποστεί λόγω εγκυμοσύνης, άλλες όμως είτε λόγω των ορμονών, είτε γιατί έχουν απαλλαχθεί από το άγχος της αντισύλληψης, εμφανίζουν έντονη επιθυμία για σεξ. Σε γενικές γραμμές, κάθε γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει το σεξ με το σύντροφό της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός αν ο γιατρός της έχει απαγορεύσει τη σεξουαλική επαφή. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν τα εξής:

  • ιστορικό προηγούμενων αποβολών
  • ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • πρoδρομικός πλακούντας, όταν δηλαδή ο πλακούντας βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα που επικοινωνεί ο κόλπος με τη μήτρα
  • πολλαπλή εγκυμοσύνη
  • εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση
  • πρόωρες συσπάσεις μήτρας
  • ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο
  • μικρή απώλεια αμνιακού υγρού
  • ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που έχει την τάση να διαστέλλεται πρόωρα
  • αποκόλληση πλακούντα
  • πόνος κατά την επαφή

Τι να προσέξετε στη σεξουαλική σας επαφή σε κάθε τρίμηνο

Στο 1ο τρίμηνο:  Εάν η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση και η εγκυμοσύνη προχωράει φυσιολογικά χωρίς επιπλοκές, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα με την επαφή. Το σεξ αποτελεί έκφραση αγάπης και τρυφερότητας, συμβάλλει ευεργετικά στη διάθεση και την ηρεμία, ενώ αποτελεί και μια ήπια μορφής άσκηση. Σε σχέση με το μωρό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς είναι προστατευμένο στον αμνιακό σάκο. Στην περίπτωση  που μετά την επαφή αισθανθείτε ελαφρύ πόνο ή κράμπες, είναι φυσιολογικό και οφείλεται στον ερεθισμό του τραχήλου, εξαιτίας της σύστασης του σπέρματος.  Κάποιες σταγόνες αίμα μπορούν να οφείλονται στο ότι ο τράχηλος κατά την εγκυμοσύνη έχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος.

Στο 2ο τρίμηνο: Με τις πρωινές ναυτίες να έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί και τη γυναίκα να έχει εξοικειωθεί με τις αλλαγές στο σώμα της, η επιθυμία για την ερωτική επαφή επανέρχεται αυξημένη. Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις στάσεις που θα επιλέξετε, ώστε να είναι αναπαυτικές για την έγκυο, δίχως να ασκείται πίεση στην κοιλιά της ή να κουράζεται. Μια συνήθης και προτεινόμενη στάση που βολεύει τις περισσότερες εγκύους, είναι η επαφή στο πλάι με ένα μαξιλάρι στα γόνατα.

Στο 3ο τρίμηνο:  Καθώς πλέον η κοιλιά έχει μεγαλώσει και έχουν πραγματοποιηθεί οι αναμενόμενες αλλαγές στο σώμα, οι στάσεις που θα προτιμήσετε κατά το τρίμηνο αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες, όπως  το να κάθεστε πάνω στον σύντροφό σας. Μια στάση που δεν πιέζει ούτε το έμβρυο, δεν επιβαρύνει την κοιλιακή χώρα και ταυτόχρονα προσφέρει έλεγχο της διείσδυσης. Προσοχή όμως. Μετά την 37η  εβδομάδα, η επαφή θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη του τοκετού. Τόσο ο μηχανικός ερεθισμός της μήτρας και γενικότερα του γενετικού συστήματος, που προκαλείται από το πέος, όσο και οι προσταγλανδίνες που περιέχει το σπέρμα μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη του τοκετού, όταν η έγκυος είναι στον μήνα της.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ