Η Εξέλιξη του Εμβρύου

Μια εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες (ή 10 σεληνιακούς μήνες ή 280 ημέρες).  Η αρχή της υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.  Επομένως αν είστε έγκυος 4 εβδομάδων, το έμβρυο θα είναι 2 εβδομάδων.

Για να υπολογίσετε κατά προσέγγιση την ημερομηνία που θα γεννήσετε, προσθέστε 40 εβδομάδες στην πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης διαιρείται σε τρία τρίμηνα

Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί ως την 12η εβδομάδα.  Το έμβρυο αναπτύσσει τότε ραγδαία όλα τα όργανα και τους ιστούς του και διαμορφώνεται σε υποτυπώδες ανθρώπινο πλάσμα. Αν είστε έγκυος και δεν το γνωρίζετε, πιθανόν να βλάψετε το έμβρυο σοβαρά με το τσιγάρο, το αλκοόλ, διάφορα φάρμακα και ακτινογραφίες.  Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, φροντίστε να το επιβεβαιώσετε το συντομότερο δυνατό.

Το δεύτερο τρίμηνο διαρκεί από την 13η ως την 25η εβδομάδα.  Τότε ωριμάζουν και τελειοποιούνται οι βασικότερες λειτουργίες του.

Στο τρίτο τρίμηνο, από την 26η ως την 40η εβδομάδα, αυξάνει σημαντικά το βάρος του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες του περιβάλλοντος όταν γεννηθεί.

Την 20η έως 21η εβδομάδα θα νοιώσετε τα πρώτα «φτερουγίσματα» στην κοιλιά σας. Μπορεί πλέον να ακούει τους οξείς και δυνατούς ήχους, που το κάνουν να αναπηδάει.

Μετά την 24 η εβδομάδα το έμβρυο ανταποκρίνεται στα χάδια σας και στους εξωτερικούς ήχους. Αναγνωρίζει, έστω κι αν φαίνεται απόμακρη στα αυτιά του, τη φωνή του πατέρα του και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στη μουσική και στις μελωδίες.

Όλα του τα όργανα έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν πλέον κανονικά, με εξαίρεση τους πνεύμονες που είναι ακόμα γεμάτοι με αμνιακό υγρό και θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμα για να ωριμάσουν. Αυτός είναι ο λόγος που, αν το μωρό γεννηθεί πρόωρα, θα επιβιώσει με δυσκολία και μόνο με υποστήριξη.