Έχω ινομυώματα. Να ανησυχώ;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που προέρχονται από τις μυϊκές ίνες του μυομητρίου, τα ινομυώματα εμφανίζονται στις περισσότερες γυναίκες και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το 70%, των γυναικών θα εμφανίσει ένα ινομύωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα ινομυώματα είναι από τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους της μήτρας και αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και μυϊκού ιστού (ινο-μύ-ωμα). Δεν εξελίσσονται σε κακοήθεις όγκους, όμως όταν εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε ποσοστό 40-50% επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.  Σε σχήμα συνήθως σφαιρικό, η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τις ορμόνες του κύκλου, ενώ το μέγεθός τους ποικίλει από λίγα εκατοστά έως και ορισμένα τα οποία μπορεί να καταλαμβάνουν και ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς. Στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται μετά τα 30-35, αλλά μπορούν να παρουσιαστούν και σε νεαρότερες ηλικίες. Προκαλώντας υπογονιμότητα και μηνορραγίες (αιμορραγίες κατά την περίοδο), δημιουργούνται από τον ίδιο τον οργανισμό και έχει διαπιστωθεί ότι σε ποσοστό 40 -50% οφείλονται σε γενετικό, γονιδιακό σφάλμα. Το μέγεθος και ο αριθμός τους σχετίζεται με την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, γι’ αυτό και μετά την εμμηνόπαυση που μειώνονται οι εν λόγω ορμόνες, η ανάπτυξή τους σταματάει με συνέπεια να συρρικνώνονται

Σύμφωνα με τη θέση τους σε σχέση με το τοίχωμα της μήτρας τα διακρίνουμε σε:

  1. υπορογόνια, τα οποία βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας και σπανίως προκαλούν ενοχλήσεις. Χειρουργούνται μόνο σε περιπτώσεις που λόγω μεγέθους πιέζουν και δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των γύρω οργάνων. 
  2. ενδοτοιχωματικά, τα οποία εγκλωβίζονται στο πλάτος του τοιχώματος της μήτρας και επίσης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αν ξεπεράσουν το μέγεθος των 4-5 εκατοστών.
  3. υποβλενογόνια, τα οποία προβάλλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα.

Τα συμπτώματα

Ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος και το σημείο στο οποίο βρίσκονται στη μήτρα προκαλούν τα εξής συμπτώματα:

  • περιόδους μεγαλύτερης διάρκειας και με εντονότερη αιμόρροια, οι οποίες έχουν σαν συνέπεια αναιμία, εύκολη κόπωση, ζαλάδα και ατονία.
  • υπογονιμότητα καθώς ακόμα κι αν είναι μικρά σε μέγεθος, ασκούν πίεση ή παραμορφώνουν τον τράχηλο και τις εισόδους στις σάλπιγγες, εμποδίζοντας την ομαλή δίοδο του σπέρματος προς τις σάλπιγγες, όπου γίνεται η γονιμοποίηση.
  • συχνουρία, ουρολοιμώξεις και ακράτεια ούρων είναι το αποτέλεσμα των μεγαλύτερων σε μέγεθος ινομυωμάτων τα οποία πιέζουν την ουροδόχο κύστη εμπρός από τη μήτρα, εμποδίζοντας την πλήρη διάτασή της και την ομαλή λειτουργία της.
  • οι αποβολές πρώτου τριμήνου κύησης συνδέονται με την παρουσία ινομυωμάτων τα οποία βρίσκονται στην κοιλότητα της μήτρας, εμποδίζοντας την ομαλή εμφύτευση του εμβρύου στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας (ενδομήτριο).
  • πόνους στην κοιλιά εξαιτίας τους μεγάλου μεγέθους που προκαλεί την αίσθηση βάρους και της ανεπαρκούς αιμάτωσης, η οποία δημιουργεί ισχαιμικούς πόνους παρόμοιους με αυτούς που προκαλεί η καρδιά  κατά το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η διάγνωση

Αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι εύκολη η διάγνωση των ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, επιπλέον εξετάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η διάγνωση να είναι ακριβής και να αποκλεισθούν άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Υπερηχογράφημα της μήτρας, κοιλιακό ή κολπικό.
  • Υστεροσαλπιγγογραφία
  • Υστεροσκόπηση 
  • Λαπαροσκόπηση
  • Μαγνητική τομογραφία

Η θεραπεία

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων καθορίζεται από την θέση,  το μέγεθος, την συμπτωματολογία και την ηλικία της γυναίκας. Συνήθως αποφασίζεται η αφαίρεσή τους, είτε λαπαροτομικά, είτε λαπαροσκοπικά, είτε υστεροσκοπικά  ενώ μερικές φορές χορηγούνται προεγχειρητικά ορμονικά σκευάσματα για να περιοριστεί η αιμάτωσή τους και να μειωθούν σε μέγεθος. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ολοκληρώσει το αναπαραγωγικό τους έργο συνήθως αφαιρούνται όλα τα γυναικολογικά όργανα με ολική υστερεκτομή.

Ινομυώματα και εγκυμοσύνη

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση στην οποία βρίσκεται ένα ινομύωμα, είναι δυνατόν να προκαλέσει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Έτσι τα μικρά ινομυώματα δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα τα μεγάλα ινομυώματα που προβάλλουν προς την κοιλότητα της μήτρας, μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό και όσα βρίσκονται χαμηλά στη μήτρα ή στον τράχηλο μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι λόγω των αυξανόμενων οιστρογόνων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μέγεθός τους αυξάνεται. Ενδέχεται μάλιστα μερικές φορές να παρουσιάσουν τήξη του πυρήνα τους, κάτι το οποίο συχνά εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή του ινομυώματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ινομυώματα βρίσκονται πολύ συχνά ως τυχαίο εύρημα στα πρώτα υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης, και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ